Danske Havne: Fremragende med handling på Power-to-X strategi

Tine Kirk. Foto: Danske Havne
Tine Kirk.

Brancheorganisationen Danske Havne er begejstrede for stor aftale om grønne brændsler med nye penge og store ambitioner. Organisationen ser danske havne som nøglespillere i processen.

Offentliggjort

”Det er meget opløftende, at et bredt politisk flertal nu sætter handling bag ordene om at udvikle en stærk, dansk Power-to-X-industri, og at vi med den politiske aftale sætter os i top tre i Europa over lande, der er ambitiøse nok til at udvikle så meget grøn energi, at vi fra 2030 kan sælge af det.”

Det siger direktør Tine Kirk, brancheorganisationen Danske Havne, i en kommentar til tirsdagens aftale på Christiansborg om grønne brændstoffer til skibe, fly og lastbiler både i Danmark og udlandet.

”Mange af vores medlemshavne har med private samarbejdspartnere arbejdet målrettet på at udvikle mulighederne for at benytte den nye Power-to-X teknologi til netop at fremstille grønne brændsler,” siger til Tine Kirk.

For eksempel meddelte Hanstholm Havn en af de første dage i år, at havnen vil etablere et anlæg, så man kan blive Europas første CO2-neutrale fiskerihavn. I Esbjerg Havn etablerer man verdens første landstrømsanlæg baseret på brint, på Vordingborg Havn indgår havnen i et samarbejde med en virksomhed, der vil skabe klimavenlig eFuel til fly og i Aabenraa Havn vil man sammen med Linde Gas etablere et stort Power-to-X-anlæg med 300 nye arbejdspladser. Linde Gas udvikler store P-t-X anlæg i hele Norden.

”Danske Havne udgav sidste år i samarbejde med Dansk Energi rapporten ”En dansk havne-strategi for Power-to-X”, hvor vi konkretiserede den fælles ambition om at få Danmark placeret i førerfeltet på dette område. I Danske Havne har vi hele tiden ment, at der nødvendigvis måtte både politisk prioritering og statslige penge i det her. Så vi er meget glade for, at regeringen og et stort flertal i Folketinget nu sender over en milliard kroner i udbud. Det er konkret handling bag ordene, og det kan vi kun kvittere meget positivt for,” lyder det fra Tine Kirk.

Direktøren glæder sig også over ambitionsniveauet i aftalen, der med en produktion på mellem 3 og 6 GW placerer Danmark i førerfeltet i Europa.

”Danmark var verdens første til at etablere en havvindmøllepark for 31 år siden, og vi er i den grønne førertrøje på havvind. Det er helt rigtigt set, at vi skal tage førertrøjen også her,” siger hun.

Danske Havne har længe betragtet Power-to-X-teknologien, hvor man via elektrolyse omdanner grøn strøm fra vind eller sol til klimavenlige brændsler, som et muligt nyt, dansk energi-eventyr. Havnene har en naturlig adgang til vand, både til brug for elektrolysen og når slutproduktet skal videre-transporteres.

I den politiske aftale er forudsat, at man fra 2030 har så stor en dansk produktion, at man kan eksportere af den. Her er havnene jo oplagte udskibningssteder.

Som en del af en grøn havnestrategi for PtX opstillede danske Havne sammen med Dansk Energi i fjor følgende vision for PtX i de danske erhvervshavne: ”Danmark er i 2030 en verdensførende nation inden for omstilling til PtX-brændsler, og de danske erhvervshavne tilbyder havneinfrastruktur til at understøtte PtX-brændsler til skibe og lastbiler”.

Powered by Labrador CMS