DPPO: Potentialet i et ‘blue shift’ er kolossalt

Foto: DPPO

Nyt studie påpeger at små pelagiske fisk, sammen med vildfanget laks, er den animalske fødekilde der både leverer den højeste ernæringsmæssige værdi og det laveste drivhusgasaftryk.

Offentliggjort

I en nyligt udgivet artikel i det videnskabelige tidskrift Nature har forskere fra blandt andet Sverige, analyseret den energimæssige værdi og drivhusgasaftryk i en række fisk og skaldyr og sammenlignet det med tilsvarende værdier for fjerkræ, gris og oksekød (se figur 2).

Selvom der er variation alt efter hvilken pelagisk art der tales om, så er billedet klart at man ved at øge det globale indtag af små pelagiske fisk kan både øge sundheden og nedbringe drivhusgasaftrykket.

Forskerne efterlyser i deres artikel derfor mere fokus på dette potentielle ”blue-shift” i det globale fødeindtag, hvor der indtil nu ellers primært har været fokus på det såkaldte ”green-shift”, hvor fokus er på at erstatte landbaseret animalsk diæt med en plantebaseret diæt.

Som led i ”blue-shift” påpeges det også i artiklen, at det er nødvendigt med en ændring i afsætningen, således at mere af de fisk, der lige nu går til fiskemel- og olieproduktion i stedet går til direkte konsum, og det er en udvikling, som man i Danmarks Pelagiske Producentorganisation både støtter op om og har de nødvendige moderne fangst- og opbevaringsmetoder til at kunne gennemføre.

Powered by Labrador CMS