“Vores bæredygtighedsstrategi er blevet vores forretningsstrategi”

Arkivfoto: Scanel International

Hos el-virksomheden Scanel International tænkte ledelsen oprindeligt, at der skulle udarbejdes én strategi for bæredygtighed og en anden strategi for forretning. I dag er de to smeltet sammen.

Offentliggjort

Scanel International i Frederikshavn har for nylig fejret 30-års jubilæum. Med et solidt afsæt i den maritime industri har virksomheden specialiseret sig i alt, hvad der findes af el-opgaver på skibe og boreplatforme, uanset om det skal løses ude på vandet, i havn, på værft eller hjemme på værkstedet. I dag kan virksomheden derfor ”servicere et skib fra bund til top”.

”Som en del af den maritime industri står vi i den situation, at vi dels har en stærk lokal forankring i Nordjylland, dels at vi er en del af en global industri og løser opgaver i hele verden. Derfor har vi også en stor aktie i den grønne omstilling, som lige nu ruller ind over hele transportindustrien både i Danmark og globalt. Det er en udvikling, vi gerne vil være med til at drive.” lyder det fra COO i Scanel, Jakob Tvilling Grønkjær.

Selv om Scanel har et stort ønske om at bidrage til den bæredygtige omstilling, medgiver Jakob Tvilling Grønkjær, at det har været svært som servicevirksomhed at finde konkrete løsninger.

”Vi ved, at mange servicevirksomheder står i en lignende situation som vores, når det gælder den grønne omstilling, nemlig at vi installerer produkter – i dette tilfælde el-produkter – som andre har produceret, og som kunden i nogle tilfælde selv har købt. Dermed er det ikke umiddelbart indlysende, hvordan vi kan reducere vores klimaaftryk eller i det hele taget bidrage til ambitionerne om at gøre transportindustrien klimaneutral.”

For Jakob Tvilling Grønkjær og Scanel hedder løsningen samarbejde mellem virksomheder om at skabe grønne totalløsninger til gavn for både kunderne og miljøet.

”En af de vigtigste erkendelser, vi er kommet frem til i SDG Acceleratoren, er, at vi kun kan løfte klimaopgaven, hvis vi kigger på tværs af værdikæderne i vores netværk. Hvis vi som leverandører kan samles om at levere grønne løsninger til vores kunder, kan vi både gøre en reel og markant forskel for klimaet og samtidig spare kunder for den administrative byrde det er at skulle tjekke hver enkelt leverandør. Derfor arbejder vi også på, at samarbejde bliver den helt store drivkraft for fremtidens grønne løsninger på området.”

Et er samarbejde blandt en gruppe leverandører; noget andet er fælles standarder på tværs af hele branchen. Også her har Jakob Tvilling Grønkjær store ambitioner.

”Set over en bred kam, må vi nok erkende, at vi stadig er et sted, hvor en stor del af beslutningerne vedrørende el-løsninger bliver taget ud fra følelser og antagelser frem for konkrete data eller validerede standarder. Heldigvis er der mange gode initiativer i gang, bl.a. i regi af TEKNIQ Arbejdsgiverne, hvor vi deltager i et netværk med ca. 50 andre virksomheder. Målet er at finde en fælles standard for rapportering på tværs af industrien. Til syvende og sidst handler det jo om, at kunderne skal have en reel mulighed for at træffe de rigtige, grønne valg,” siger han.

Jakob Tvilling Grønkjær har været glad for at deltage i SDG Accelerator-programmet sammen med sine kolleger fra Scanel, og han kan i dag konstatere, at programmet har givet virksomheden en helt ny retning.

”Da vi oprindeligt blev en del af SDG Accelerator, var vi af den opfattelse, at vi skulle lave en strategi for bæredygtighed og en strategi for forretning, og så kunne vi siden matche de to på bedste vis. Med hjælp fra programmets eksperter indså vi dog hurtigt, at det er en alt for defensiv tilgang i forhold til de ambitioner, vi har. Hvis vi for alvor skal finde nye løsninger og rykke vores organisation, er vi nødt til at have en samlet ledestjerne og dermed én samlet strategi, som styrer os igennem den grønne omstilling.”

”Vi har i de senere år været i gang internt i organisationen med energioptimering, og vi arbejder videre med konkrete initiativer, hvor vi selv kan gøre det bedre, herunder vores transport, som i dag foregår i dieselbiler. Vi arbejder ligeledes på at integrere bæredygtighedsmål i vores ISO-certificeringer, og så har vi for første gang kastet os over at udarbejde en ESG-rapport for Scanel. Det er ikke nødvendigvis revolutioner, men stadig nogle vigtige skridt i forhold til at gøre bæredygtighed til en naturlig del af vores forretning,” siger Jakob Tvilling Grønkjær.

Powered by Labrador CMS