Danske Rederier: Esbern Snare har leveret varen i Guineabugten
Danske Rederier er ærgerlige, men har fuld forståelse for regeringens beslutning om at trække Esbern Snare hjem fra Guineabugten på grund af den tilspidsede situation i Ukraine. En kæmpe tak til besætningen, regeringen og partierne bag udsendelsen.
Fregatten Esbern Snare skal trækkes hjem fra missionen i Guineabugten før tid. Det står klart efter regeringen fredag har holdt møde i Udenrigspolitisk Nævn og orienteret om den seneste udvikling mellem Rusland og Ukraine.
Den tilspidsede situation betyder, at regeringen må omprioritere, hvordan de danske militære kapaciteter skal bruges. Siden november sidste år har Esbern Snare været på mission i Guineabugten for at skabe sikkerhed for danske og udenlandske handelsskibe, der har været plaget af piratangreb. Men nu trækkes fregatten hjem.
”Vi forstår til fulde, at situationen i Ukraine og Rusland kræver fuld fokus, og at danske militære kapaciteter skal kunne flyttes rundt med kort varsel. Vi er ærgerlige over, at Esbern Snare bliver kaldt hjem før tid, for dens tilstedeværelse har kort sagt været en kæmpe succes. Men vi står i en helt ekstraordinær udenrigspolitisk situation og bakker fuldt og helt op om regeringens beslutning om at kunne indsætte Esbern Snare andre steder,” siger administrerende direktør i Danske Rederier, Anne H. Steffensen.
Mens Esbern Snare har patruljeret i Guineabugten, har ikke et eneste danskflaget eller danskopereret skib været udsat for et piratangreb. I modsætning til samme periode året forinden, hvor tre danskopererede skibe blev angrebet af pirater.
Under missionen i Guineabugten har Esbern Snare og Frømandskorpset været sat ind flere gange ved formodede piratangreb på udenlandske handelsskibe.
”Besætningen på Esbern Snare har vist, at de er fuldt i stand til at afværge et piratangreb. Koordineringen mellem danske skibe i området og Esbern Snare har været eksemplarisk og forebyggende, og vi kan ikke takke de udsendte besætningsmedlemmer nok for deres indsats. Det betyder helt enormt meget for søfolkenes sikkerhed og deres familiers tryghed,” siger Anne H. Steffensen.
Piratangrebene i Guineabugten sker oftest fra de sene efterårsmåneder til begyndelsen af foråret. Her er vejret i området mest roligt, så piraterne nemmere kan operere i deres små både langt ude på havet. Derfor er Danske Rederier også glade for, at regeringen ikke afviser at genoptage en lignende indsats på et senere tidspunkt.
”Lige nu er fokus naturligt nok på Ukraine og Rusland. Men jeg vil understrege at trods kritik af indsatsen i Guineabugten fra mange sider, så har den været helt afgørende set fra vores og søfolkenes side. Jeg er glad for, at forsvarsministeren ikke vil afvise, at Danmark vil genoptage en lignende indsats igen. Det drøfter vi meget gerne,” siger Anne H. Steffensen.
Fakta:
Danskopererede skibe er tidligere blevet angrebet i Guineabugten.
- Januar 2021 blev ”MAERSK CARDIFF” angrebet.
- December 2020 blev ’MAERSK CADIZ’ angrebet.
- November 2020 blev ’TORM ALEXANDRA’ angrebet.
I perioden 1. november 2021 til 17. februar 2022, hvor Esbern Snare har været til stede, er der ifølge Risk Intelligence registreret færre kidnapninger, færre forsøg på piratangreb og mindre mistænkelig adfærd end i samme periode et år forinden.