Teknologisk præcision skal tegne fremtidens fiskeri

Fisketrawler. Arkivfoto: DTU Aqua
Fisketrawler.

Et bæredygtigt fiskeri handler blandt andet om at undgå bifangst i trawl. Det skal et nyt nationalt projekt i 2023, Selekt, udvikle nye teknologiske redskaber til i et samarbejde mellem DTU Aquas forskere og fiskerne.

Offentliggjort

Både fiskebestande og fiskeri er pressede i en miljø- og klimabelastet verden. Det er nødvendigt at omstille til mere bæredygtigt fiskeri, og det kalder på innovation i fiskeriteknikker. Den opgave er det nye nationale projektet Selekt, der netop er skudt i gang, sat i søen for at løse.

I projekt Selekt skal forskerne i et tæt samarbejde med erhvervsfiskerne udvikle og afprøve nye selektive fiskeredskaber og teknologier, der som projekttitlen siger, kan selektere fangsten, så man i størst muligt omfang kun fanger det, man er ude efter, og undgår bifangst.

“Der sker store ændringer i fiskeriet i disse år, og det er helt afgørende, at de redskaber, der fiskes med, rent faktisk fanger det, fiskeren kan og må lande,” siger Jordan P. Feekings, sektionsleder for Sektion for Fiskeriteknologi og projektleder af Selekt, og fortsætter:

“Så det handler både om at beskytte de arter, der er under pres, og samtidig sikre en effektiv udnyttelse af de resterende arter. Effektivitet handler bl.a. om at minimere brændstofforbruget og de øvrige miljøpåvirkninger af fiskeriet.”

Selekt fortsætter i resten af 2023, og i løbet af de kommende måneder vil forskerne på testtogter med fiskerne løbende teste forskellige nye teknologier til trawlfiskeri af blandt andet fladfisk og dybvandsrejer samt teste innovative metoder, der skal gøre bundtrawl mere skånsom mod havbunden.

Powered by Labrador CMS