Havvandstigning truer sjældne danske dyr og planter
Mange af Danmarks sjældne fugle, padder og planter er truet af udryddelse indenfor de næste 100 år på grund af menneskeskabte havvandsstigninger. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport.
Havvandsstigninger udgør en markant, overhængende trussel mod den kystnære natur og biodiversitet i Danmark. De klimaskabte havstigninger vil nemlig reducere sjælden natur og bestande af sjældne fugle, padder og planter i kystområderne markant, og faktisk vil naturen i 76 ud af Danmarks 98 kommuner vil blive påvirket af stigende havvand, både de permanente oversvømmelser og øgede stormflodshændelser.
Sådan lyder det blandt andet i konklusionen i en ny rapport, som COWI og Syddansk Universitets forskere i klimaændringer og biodiversitet har udarbejdet.
”For det meste taler man om de udfordringer, klimaforandringerne giver for os mennesker, vores byer og infrastruktur. I denne her nye nationale analyse fokuserer vi på, hvordan klimaforandringerne kommer til at påvirke naturen og biodiversiteten i vores kystlandskab. Og det er desværre ikke godt nyt,” lyder det fra biolog og projektchef i COWI samt leder af forskningsprojektet, Torben Ebbensgaard.
”Klimakrisen vil forværre biodiversitetskrisen. Der mangler i forvejen plads og velegnede levesteder til de sårbare, sjældne arter, og når kystnaturen gradvist forsvinder på havets bund, har den ingen steder at flytte sig hen på grund af infrastruktur, diger og anden udnyttelse af arealerne,” siger han.