Langt om længe – Ålegræsset breder sig i Danmark

Før og efter udplantning af ålegræs. Foto: Syddansk Universitet
Før og efter udplantning af ålegræs.

Et videnskabeligt forsøg på at bringe ålegræsset tilbage til danske farvande har stor succes: Efter 2 år er der 70 gange flere ålegræsskud i Horsens Fjord.

Offentliggjort

Siden 1900 har Danmark mistet 80-90 procent af de marine bede af ålegræs, som voksede langs vores kyster og i fjorde. Det er ikke alene skidt for de fisk og andre dyr, der har brug for ålegræsset som habitat; det er også skidt for klimaet, for ålegræs er nemlig effektivt til at binde og lagre kulstof.

Derfor arbejder biologer fra Syddansk Universitet med at undersøge, om man kan bringe ålegræsset tilbage til Danmark. Deres arbejde har også betydning for andre arter af havgræsser, som lider samme skæbne andre steder i verden.

Senest har et forskerhold med Troels Lange fra Biologisk Institut i spidsen gennemført et forsøg med udplantning af små, nye ålegræs-skud i Horsens Fjord. Og det er gået over al forventning, fortæller Troels Lange, der er postdoc på Biologisk Institut.

“Ålegræsudplantningen har haft en meget markant tilvækst i de første to år efter etablering, og det er over al forventning. Ålegræsset har vitterligt vokset som skvalderkål, og det er nu synligt på luftfoto,” sigerer Troels Lange.

Forskerne har plantet 14.400 små nye ålegræsskud ud i Horsens Fjord i et 51×78 meter stort skakternsfelt. To år senere var plantetætheden 70 gange større; cirka 1.005.000 ålegræsskud på området. Derudover voksede selve ålegræsarealet indenfor skakternsfeltet cirka 30 procent i udbredelse; fra 768 kvadratmeter til 1282 kvadratmeter.

I betragtning af, hvor vigtigt ålegræs er for både biodiversitet og lagring af kulstof, er der gennem årene gjort flere forsøg på at restaurere ålegræsbede.

Andre forskere har eksempelvis forsøgt at så ålegræs; det er en plante, som man kan så med frø ligesom man sår græs på landjorden. Men succeserne har været begrænset.

“I sådanne forsøg har man mistet op til 99,9 procent af frøene, så i dag er der mere fokus på udplantning af skud,” lyder det fra Troels Lange. Men selv det er også en vanskelig opgave.

“Hvis man ikke forbereder en udplantning omhyggeligt og sørger for at vælge egnede lokationer, vil det med stor sandsynlighed gå galt. Vi kan også se, at større områder med mindst 5.000-10.000 udplantninger har bedre chance for at klare sig end mindre områder,” siger han.

Forskerholdet er i gang med lignende forsøg to andre steder i Vejle Fjord og et sted i Lunkebugten på Tåsinge. Der er udplantet 84.000 nye skud i Vejle Fjord på et 3,43 hektar stort område.

Powered by Labrador CMS