Nordatlantiske havforskningssamarbejder lanceret i Tòrshavn

Færøerne. Arkivfoto: Lachlan Gowen / Unsplash
Færøerne.

BlueOcean, ledet af DTU Aqua, er et af fire projekter, der modtager støtte fra The Marine Research Program of the North Atlantic Ocean og involverer DTU Aqua. I begyndelsen af marts kom forskere til Tórshavn fra Grønland, Færøerne og Danmark for at sætte gang i de nye havforskningsprojekter.

Offentliggjort

DTU Aqua er involveret i to ud af fire nye forskningsprojekter i Nordatlanten, der har fået tildelt 14 millioner kroner i midler fra Havforskningsprogrammet i Nordatlanten.

Seniorforsker Sigrun Jonasdottir, professor Brian MacKenzie, professor Andy Visser og sektionsleder Karen Edelvang fra DTU Aqua tog i begyndelsen af marts til Tórshavn på Færøerne, for at deltage i forsknings-kick-off’et sammen med omkring 30 forskerkolleger fra Grønland og Færøerne og medlemmer af bevillingsudvalget.

Projekterne hedder COPS, TOPLINK, FjordProcess og BlueOcean, og de fokuserer på dyreplankton, marine toprovdyr, færøske fjorde og blåhvilling.

”Jeg fandt for nylig ud af, at vi har modtaget midler til det nye projekt om blåhvillingens økologi og fiskeri ved Færøerne. Fuldstændig begejstret for at kunne arbejde sammen med kollegerne Andy Visser, DTU Aqua, Hjalmar Hatun og Jan Arge Jacobsen, begge fra Færøernes Havforskningsinstitut om dette emne,” skriver Brian MacKenzie fra DTU Aqua, der leder BlueOcean-projektet, på sin Linkedin.

På kick-off-mødet i Tórshavn holdt projektlederne hver et oplæg om deres projekt, og deltagerne diskuterede samarbejdspotentialer mellem projekterne.

I et samarbejde mellem DTU Aqua og Færøernes Havforskningsinstitut vil BlueOcean-projektet undersøge, hvordan havklimaforhold påvirker blåhvillings rekruttering og udbredelse. En ph.d.-stilling er i øjeblikket under evaluering med henblik på at begynde i forsommeren.

COPS-projektet involverer også DTU Aqua direkte i et samarbejde med Færøernes Havforskningsinstitut og University of Strathclyde. COPS vil fokusere på dynamikken i Calanus-arter forbundet med oceanografiske processer, rovdyr og kulstofbinding.

Her er DTU Aquas rolle at følge copepodernes skæbne, når de bliver transporterest gennem Færø-Shetlandskanalen fra de kolde og dybe arktiske farvande, der flyder sydpå ind i Nordatlanten. Fokus er på, om copepoder spises af de lokale fisk omkring Færøerne, eller om de synker dybt ned i havet og her påvirker indholdet af ilt i de dybere havlag.

Powered by Labrador CMS