16 millioner på vej til miljøundersøgelser af havbunden i Jammerbugt

Arkivfoto: DPFO

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har åbnet en pulje på 16 millioner kroner, der skal gå til undersøgelser af, hvad bundslæbende redskaber såsom bomtrawl har af konsekvenser for havmiljøet og havbunden. Projekterne skal specifikt undersøge havmiljøet i Jammerbugt.

Offentliggjort

Hvad sker der egentlig med havbunden, når man fisker med trawl? Og hvor stor er forskellen på, hvilken påvirkning forskellige bundslæbende redskaber har på havbunden? Det skal 16 millioner kroner nu sikre, at vi får mere viden om.

I efteråret 2022 indgik Socialdemokratiet, Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet en politisk aftale om fordelingen af frie midler under den europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF). Her blev det blandt andet besluttet at afsætte 16 millioner kroner til projekter, der skal undersøge, hvordan bundslæbende redskaber generelt, og særligt bomtrawl, påvirker havmiljøet i Jammerbugt.

Formålet med ordningen er at indsamle viden, der eksempelvis kan danne grundlag for fremtidige forvaltningsplaner i området – og dermed understøtte en mere bæredygtig måde at drive fiskeri på.

Ordningen kan søges af relevante forskningsinstitutioner, og projekterne skal være gennemført i løbet af 2023.

”Vi skal passe på dansk natur og miljø, når der fiskes i vores have. Det kræver, at vi ved, hvilken betydning forskellige fiskeredskaber har for havmiljøet, så vi kan tage de nødvendige hensyn. Derfor åbner der nu en pulje på 16 mio. kroner, som skal gå direkte til netop at undersøge, hvad bundslæbende redskaber som f.eks. bomtrawl gør ved havbunden i Jammerbugt. Jeg glæder mig meget til at se resultaterne, så vi i fremtiden bedre kan bevare og forvalte de biologiske ressourcer, der gemmer sig under havoverfladen,” siger fiskeriminister Jacob Jensen i en pressemeddelelse.

Projekterne kan eksempelvis føre til mere viden om:

  • Hvordan fiskeri med bomtrawl påvirker havbunden sammenlignet med andre bundslæbende redskaber i forhold til miljøpåvirkning og/eller klimapåvirkning.
  • Hvorvidt der er noget havbund/marin natur i Jammerbugt, som er beskyttelsesværdigt, men som ikke er underlagt beskyttelse på nuværende tidspunkt.
  • Årsagen til Jammerbugts nuværende tilstand og belysning af årsagssammenhænge mellem fiskerimetoder og naturtilstand.

Fakta:

  • Projekterne skal gennemføres og afsluttes i løbet af 2023.
  • Ordningen kan søges af relevante forskningsinstitutioner.
  • Ordningen finansieres delvist af EU-midler fra den Europæiske Hav- og fiskerifond (75 procent) og delvist af nationale midler (25 procent).
Powered by Labrador CMS