Nu er 1,2 milliarder i brexithjælp udbetalt til dansk fiskeri
Der er nu udbetalt 1,2 milliarder kroner til danske fiskere og fiskeindustrien fra EU’s såkaldte brexittilpasningsreserve, som skal bruges til at afbøde de negative konsekvenser af Storbritanniens udtræden af EU.
Storbritanniens udtræden af EU, det såkaldte brexit, har haft store konsekvenser for den danske fiskerisektor, særligt fordi Danmark mistede fiskerimuligheder i britisk farvand.
Derfor vedtog EU at oprette en såkaldt brexittilpasningsreserve for at afbøde de negative konsekvenser af brexit – og siden maj 2023 har Fiskeristyrelsen nu udbetalt i alt 1,2 milliarder kroner til fiskerisektoren. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.
Den endelige frist for at bruge pengene fra brexit-reserven er den 31. december 2023, og der er derfor blevet arbejdet intensivt på at få de sidste udbetalinger sendt afsted.
Størstedelen af midlerne er udbetalt af Fiskeristyrelsen som kompensation til fiskere, der den 31. december 2020 ejede kvoter, som blev reduceret som følge af brexit, mens der derudover har været mulighed for at ansøge om støtte til ophugning af sit fiskerfartøj. Her er der udbetalt støtte til ejere af i alt 28 fiskerfartøjer. Støtten til ophugning har til formål at reducere fiskerikapaciteten, så den passer til de reducerede fiskerimuligheder for danske fiskere efter brexit.
Derudover er der blevet udbetalt penge til blandt andre fiskeforarbejdningsvirksomheder, for at kompensere tab i råvaregrundlag som følge af brexit, til projekter, der kan godtgøre en påvirkning af brexit på virksomheder og lokalsamfund, og til at kunne imødekomme nye krav til IT-understøttelse, dataoverførsel og nye kontrolforanstaltninger i fiskerikontrollen, som følger af brexit-aftalen.