DPPO: Ny kvoteaftale rammer danske fiskere hårdere end Brexit
Der var alt andet end tilfredshed at spore hos Danmarks Pelagiske Producentorganisation, efter EU’s fiskeriministre denne uge indgik aftale om fiskekvoter for 2024.
Tidligt tirsdag morgen indgik EU’s fiskeriministre aftale om fiskekvoter for 2024. Men selvom aftalen blandt andet byder på højere kvoter for en lang række fisk, så betyder aftalen også et permanent tab af fiskerettigheder, der overstiger de direkte konsekvenser af Brexit, som slog bunden ud af dansk fiskeri 24. december 2020. Sådan lyder det fra Danmarks Pelagiske Producentorganisation.
Over de næste 6 år indebærer aftalen et omsætningstab på mere end en kvart milliard kroner og at danske makrelfiskere må opgive kvoterettigheder til en værdi af mere end 540 millioner kroner.
Baggrunden for aftalen er en bitter juridisk strid om retten til dele af EU’s makrelkvote – En kvote, som danske fiskere siden etableringen af EU’s Fælles Fiskeripolitik har haft eksklusive rettigheder til, men efter Storbritanniens udtrædelse af EU – det såkaldte Brexit – er denne rettighed blevet udfordret i EU systemet.
Efter mere en to år med interne stridigheder, blev der tirsdag morgen så indgået en langsigtet aftale om omfordeling af fiskerettighederne –fra danske fiskere til fiskere i blandt andet Irland, Holland og Frankrig.
“Det er et voldsomt tab af fiskerettigheder vi vågner op til. I en tid hvor vi er ved at genrejse dansk fiskeri efter omvæltningen fra Brexit og hvor vi for alvor er i gang med at accelerere den grønne omstilling af sektoren, så bliver vi ramt af en et endnu større efterskælv,” lyder den umiddelbare reaktion på den nye kvoteaftale fra fiskeskipper og formand for Danmarks Pelagiske Producentorganisation, Jens Rasmussen.
“Aftalen stiller for alvor spørgsmålstegn ved EU’s Fælles Fiskeripolitik og ved de fiskerettigheder som danske pelagiske fiskere har investeret i og bygget deres virksomheder op omkring. Det står tilsyneladende enhver frit for at tilsidesætteaftaler, der har været urokkelige i 40 år, uden at EU-Kommissionen eller andre står vagt om disse. Det rykker ved hele fundamentet for bæredygtig og ansvarlig fiskeriforvaltning i Europa. Statsministerengav os før Brexit et løfte om at holde hånden under sektoren. Det løfte har man med dagens aftale ikke kunnet holde.Vi forventer nu, at man fra Regeringens side afprøver aftalens juridiske holdbarhed ved EU-domstolen, og at man igangsætter arbejdet med at sikre de ramte fiskere økonomisk kompensation, på samme måde, som da Brexit ramte sektoren første gang,” siger Jens Rasmussen.