Trods russisk farvel – Carsoe står styrket med strategiske opkøb
Forretningen hos nordjyske Carsoe står stærkt, efter virksomheden i slutningen af 2021 opkøbte den Brønderslev-baserede virksomhed Intech.
Af Jonas Hooge
Der blæser positive vinde omkring nordjyske Carsoe. For selvom virksomheden, der laver forarbejdningsanlæg til fiske- og fødevareindustrien, i 2022 måtte stoppe alle sine aktiviteter i Rusland, så har strategiske opkøb sikret en blomstrende optimisme, der gør, at
man fortsat ser positivt på fremtiden.
“Der har helt naturligt været en opbremsning i markedet på baggrund af det, der skete, i 2022, men jeg synes ikke, der har været en egentlig ‘cancelering’ af investeringslyst til nye projekter, og kigger vi på, hvad vi har i pipeline, så synes jeg, det ser utrolig positivt ud,” siger virksomhedens Group Sales Director, Jeppe Christensen.
Netop investeringslyst var baggrunden for, at Carsoe i slutningen af 2021 opkøbte den Brønderslev-baserede virksomhed Intech, og det skulle vise sig at være starten på et glimrende samarbejde. For mens Carsoe historisk set, har beskæftiget sig med større trawlere, så har Intechs seafood-division, haft sin styrke på det kystnære fiskeri, og det har tilført hele virksomheden nye kompetencer.
“Vi komplimenterer hinanden rigtig godt, og det giver næring til både det gamle Intech og den gamle Carsoe-forretning, og vi har set, at vi har mere gavn af at stå sammen end hver for sig. Intech har haft flere kunder end Carsoe, fordi Intech har haft mindre kunder, mens Carsoe har haft fokus på de større kunder, og det passer rigtig fint sammen. Dermed fik vi både et stærkere produktprogram, men også nogle nye kundegrupper, som vi kan levere til,” fortæller Jeppe Christensen.
Mens Ruslands krig i Ukraine sendte verdensøkonomien i en nedadgående spiral, og det for Carsoes vedkommende blandt andet betød et farvel til ordrer for op mod 500 millioner kroner, så har virksomheden dog ingen forventninger om at vende tilbage til landet. Derimod ser den Aalborg-baserede virksomhed det russiske kapitel værende overstået.
“Det tabte marked, som Rusland efterlader, kan vi ikke bare lige finde et andet sted. Det var et marked, der blomstrede for nogle år tilbage, og for ti år siden var det væsentlig mindre. Så det var en stor vækst i forhold til nybygninger, som i mange år havde været i dvale. Vi lykkedes med at vinde en stor del af det marked, men det er ikke noget, vi regner med kommer tilbage. Særligt ikke i den nuværende verdenssituation,” siger Jeppe Christensen.