Jubel i fiskeriforeningen – Glæder sig over større fiskekvoter i 2023
EU’s fiskeriministre har efter to dages møde i Bruxelles indgået en aftale om fiskekvoterne i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat. Det er en aftale, der bekræfter, at fiskebestandene i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat generelt udvikler sig positivt.
Fra næste år får danske fiskere mulighed for at fange markant flere fisk, og det skaber begejstring i Danmarks Fiskeriforening.
“Det et rigtig positivt, at biologerne vurderer, at at der er råderum til at hæve fiskekvoterne uden at gå på kompromis med bæredygtigheden. Og det er positivt, at der i ministerrådet hos fødevareminister Rasmus Prehn og hans kollegaer har været vilje til at følge rådgivningen. Det har vi arbejdet for i flere år, og jeg er sikker på, det kommer til at give et tiltrængt rygstød til fiskeriet og til de lokalområder, hvor fiskeriet spiller en stor rolle,” siger formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.
Beslutningen i Bruxelles implementerer blandt andet den bilaterale fiskeriaftale mellem EU og Storbritannien for 2023 og aftalen mellem EU, Storbritannien og Norge om kvoter for en række vigtige fælles bestande.
Et af de væsentligste resultater fra forhandlingerne er, at torskekvoten i Nordsøen og Skagerrak hæves med 63 procent. Det sker efter rådgivning fra det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES).
“Jeg glæder mig særligt over, at vi nu får en betydeligt større kvote på torsk. I de senere år har det for fiskeriet været klart , der er flere torsk i havet end den videnskabelige rådgivning tilsagde. Det er rigtig positivt, at biologerne nu også deler den vurdering,” lyder det fra Svend-Erik Andersen.
De danske fiskere kan også se frem til at fange flere kuller i 2023. Dog ikke så mange som biologerne fra ICES har anbefalet. De gav i deres anbefaling plads til en kvotestigning på 160 procent. Det er endt med en stigning på 30 procent.
Det er i udgangspunktet glædeligt, men det kan give problemer, når der er flere fisk i vandet end kvoterne tilsiger.
“Vi ser rigtig mange kuller, og vi havde håbet, man ville følge anbefalingerne fra ICES og hæve kvoten betydeligt. Det ville i sig selv have været til gavn for økonomien i fiskeriet. Nu står vi med en stigning på 30 procent, og selvom det er positivt, at kvoten stiger, så kan vi altså komme til at stå i en situation, hvor kullerkvoten hurtigt slipper op. Og fordi man også fanger kuller i andre fiskeriet, så kan det i princippet stoppe fiskeriet, og det er jeg bekymret over,” lyder det fra formanden.
Derudover kan de danske fiskere glæde sig over, at kvoterne for flere andre bestande hæves, eksempelvis for mørksej, kulmule og hvilling, hvor udviklingen er positiv.
Og selv om der også er reduktioner for nogle arter ,og der også i 2023, for visse arter, skal overføres mindre mængder kvoter til Storbritannien som følge af Brexit-aftalen, så vækker beslutningen alt i alt optimisme.
“Der er ingen tvivl om, at fiskeriet har været igennem nogle hårde år med brexit, corona og stigende energipriser. Derfor er det glædeligt med en god nyhed, som giver noget tiltrængt optimisme på de danske havne. Bestandene har det godt, og kvoterne stiger. Det er bestemt positivt,” siger Svend-Erik Andersen.