50 fiskere går med til frivillig kameraordning

En ny ordning med kameraovervågning af fiskeriet i Kattegat møder opbakning blandt fiskerne, hvor 50 har takket ja til at lade sig overvåge.
Læs også:
-
Ny ansøgningsfrist for frivillige ordning med kamera i Kattegat
-
Ny ordning for kameradokumenteret fiskeri i Kattegat
-
CST vil forbedre sikkerhed og navigation i maritime miljøer
-
Leder: Opråb til den nye regering – Genovervej kameraovervågningen!
-
Undersøgelse slår fast – Direkte forbindelse mellem overvågningen og stress
Når jomfruhummerfiskerne stævner ud på fiskeri i Kattegat, så vil størstedelen af dem have kameraovervågning ombord. 50 fiskere har således frivilligt takket ja til at lade sig overvåge, så Fiskeristyrelsen kan se deres fangster og kontrollere, at de overholder reglerne. Det oplyser Danmarks Fiskeriforening i en pressemeddelelse.
"Det viser med al tydelighed, at frivillighed virker. I stedet for at presse overvågning ned over fiskeriet med tvang, så er vejen frem at samarbejde med erhvervet. Fiskerne er ansvarlige og har intet at skjule - de vil gerne være med, så længe der er gode incitamenter og ordentlige vilkår," lyder det fra formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.
Danmarks Fiskeriforening har siden 2019, hvor daværende fiskeriminister Mogens Jensen (S) kom hjem fra Bruxelles med en aftale om kamera i Kattegat, kæmpet for en frivillig ordning.
Har påvirket arbejdsmiljøet
At være tvunget til at fiske med kamera, som det har været tilfældet de seneste år i Kattegat, oplever fiskerne nemlig som krænkende og ubehageligt. En rapport fra Syddansk Universitet har også fastslået, at det har haft negative konsekvenser for fiskernes psykiske arbejdsmiljø.
På trods af det er det først nu under fiskeriminister Jacob Jensen (V), at det er blevet frivilligt, om man vil have kameraovervågning ombord.
"Stor ros til fiskeriminister Jacob Jensen for at turde tage initiativ til en frivillig ordning trods kritik fra flere grønne organisationer og venstrefløjspartier. Frivillige aftaler får ofte skæld ud for ikke at virke, men det gælder absolut ikke i fiskeriet. Det kan ingen være i tvivl om nu," siger Svend-Erik Andersen.
Tre grupper i den frivillige ordning
Den frivillige ordning havde tilmeldingsfrist 31. marts og er altså nu i gang.
Den består af tre grupper, hvor 50 har meldt sig til Gruppe 1, som indebærer kameraovervågning til kontrolformål.
Derudover har 5 meldt sig til Gruppe 2, hvor man fortsat har kamera ombord, dog ikke til kontrolformål – i stedet leverer man data til DTU Aqua til forskningsformål.
I Gruppe 3, hvor man ikke ønsker kamera ombord, er der 15. Dog fisker flere af disse fartøjer ikke pt. og har derfor ikke taget en endelig beslutning.