Ingen veterinære lægemiddelrester i danske akvakulturprodukter

Ørredfileter på is.

Der ikke er fundet rester af veterinære lægemidler i danske akvakulturprodukter. Det viser en ny rapport fra European Food Safety Authority.

Danskerne skal ikke frygte, at der er rester af eksempelvis medicin i fisk og skaldyr, når de er opdrættede i Danmark. En ny rapport fra European Food Safety Authority (EFSA) viser nemlig, at der ikke er fundet rester af veterinære lægemidler i danske akvakulturprodukter. Det oplyser Dansk Akvakultur Producentorganisation (DAPO) i en pressemeddelelse.

"Jeg er glad for at kunne konstatere, at vores medlemmer lever op til de højeste standarder for fødevaresikkerhed og kvalitet. De danske akvakulturproducenter yder en stor indsats for at sikre rene og sikre produkter, der opfylder alle krav. Det er vigtigt at fastholde dansk akvakulturs høje anseelse og renommé på verdensmarkedet," lyder det fra branchedirektør for DAPO, René Christensen.

Højt dansk kontroltryk

Rapporten fra EFSA omfatter data fra 2023 og dækker fund af veterinære lægemidler i levende dyr og animalske produkter i EU-medlemslande samt Island, Norge og Nordirland. For akvakultur omfatter prøveprogrammet en samlet produktion på cirka 2,2 millioner tons fisk og skaldyr.

I alt blev der udtaget 5.093 prøver, hvoraf 15 prøver (0,3 procent) ikke overholdt de gældende grænseværdier. De fleste overskridelser skyldes forekomst af malakitgrønt, som sandsynligvis stammer fra eksterne forureninger i vandmiljøet. De resterende tre overskridelser blev fundet i Italien, Frankrig og Grækenland.

Danske akvakulturproducenter har et højt kontroltryk sammenlignet med andre lande. Der udtages i gennemsnit én prøve per 150 kilo produceret fisk, mens der i Norge til sammenligning udtager én prøve per 1.500 kilo fisk.

DAPO oplyser, at de vil fortsætte arbejdet med at fremme bæredygtig og ansvarlig produktion af fisk, skaldyr og tang, så danske forbrugere og eksportmarkeder fortsat kan have fuld tillid til produkternes kvalitet.

Powered by Labrador CMS