DTU-forsker får 2 millioner donation til at forske den europæiske ål

Foto: Marin Tulard / Unsplash

Havforsker Sebastian Nikitas Politis har modtaget en donation på 2 millioner kroner fra Villum Fondens Experiment-program til sit forskningsprojekt TAG-EEL, som vil trænge ind i mysteriet om den europæiske ål.

Offentliggjort Sidst opdateret

Sebastian Nikitas Politis, der er forsker på DTU Aqua, er en ud af 17 forskere på DTU, som Villum Fonden har udvalgt til at modtage en millionbevilling fra Experiment-programmet til deres videre forskning. Sebastian Nikitas Politis har fået en Experiment-bevilling på 2 millioner kroner.

”Jeg er mere end glad! Vi har planlagt denne forskning i nogen tid nu. Det bliver udfordrende, men jeg er super spændt på at stå over for den her udfordring,” siger Sebastian Nikitas Politis.

Villum Fonden skriver om deres Experiment-program, at ”det er den nysgerrigheds-drevne forsknings slaraffenland”. Fonden inviterede tekniske og naturvidenskabelige forskere i alle aldre til at sende deres ”mest dristige forskningsideer, som de brændte for at afprøve på et dansk universitet.”

En af de dristige forskningsidéer, der nu har fået midler at leve videre på, er Sebastian Nikitas Politis’ TAG-EEL-projekt, det vil sige forskning i at udvikle avanceret mærkningsteknologi for at finde ud af den europæiske åls gydeområde.

”Det at undersøge gydeområder er generelt en afgørende del af at undersøge fiskebestande og forske i økologi og fiskebiologi. Men at identificere det europæiske gydeområde for ål betragtes som fiskeforskningens hellige gral,” siger Sebastian Nikitas Politis og uddyber:

”Europæisk ål er desværre kritisk truet, og på trods af at den er en gammel fiskeart, har vi stadig ikke identificeret, hvor den gyder. Ålen lever i ferskvandshabitater og migrerer til havet for at gyde, men gydeområdet er stadig en gåde.”

Powered by Labrador CMS