Mød Edna Lyberth der studerer Fiskeriteknologi i Grønland

Edna Lyberth. Foto: DTU Aqua
Edna Lyberth.

Ansøgningsfristen for at søge ind som studerende på landets videregående uddannelser gennem kvote 2 nærmer sig. Den 15. marts senest klokken 12 skal ansøgningen til eksempelvis at blive diplomingeniør i Fiskeriteknologi på DTU være modtaget.

Offentliggjort

“Jeg vidste, jeg ville læse noget naturvidenskabeligt og noget med hav og fisk, og jeg ville gerne være tæt på naturen og tæt på det, jeg gerne vil arbejde med en dag.” Det fortæller Edna Lyberth, 23 år, der med disse ønsker i baghovedet fik øje på diplomingeniøruddannelsen i Fiskeriteknologi på DTU.

Først var hun begyndt på biologi i Århus, men de mange forelæsninger sammen med hundredvis af andre studerende bag universitetets mure, som hun mødte i starten, var ikke noget for pigen, der savnede den store, vilde natur.

Edna Lyberth kommer selv fra en fiskerifamilie oq hendes far er fisker i Grønland, og netop her foregår de første halvandet år af diplomingeniøruddannelsen i Fiskeriteknologi. Fra 4. semester foregår uddannelsen på DTU i Danmark et år.

”Jeg vidste ikke helt, hvad fiskeriteknologi handlede om, da jeg så den på hjemmesiden, men jeg tænkte, at det handlede om at fiske, og det var vigtigt, for jeg ved, at jeg en dag vil arbejde med fiskeriet i Grønland, med den grønlandske natur og kultur,” siger hun.

”Jeg drømmer om med min uddannelse at kunne være med til at skabe ro mellem fiskere og biologerne. Jeg har oplevet meget konflikt mellem fiskerne her og så de højtuddannede biologer. De forstår ikke hinanden. Men jeg taler både grønlandsk og dansk og kan med min uddannelse i Fiskeriteknologi derfor forklare fiskerne, hvad videnskaben fortæller os, og hvorfor biologerne tager de beslutninger, de gør,” siger Edna Lyberth.

Edna er på første år af Fiskeriteknologi, men har allerede oplevet meget godt, synes hun.

”Det er det bedste studie! Vi er kun syv, så vi har et meget tæt sammenhold. Man kan altid spørge underviserne, fordi vi er så få. Så man er ikke nervøs for at række hånden op. Og man kan altid spørge sine medstuderende også.”

Edna og hendes studiekammerater skal ud at sejle med studiet tre-fire gange hvert semester.

”Vi sejler sammen alle syv i sådan lidt mindre både. Vi kommer meget tæt på hinaden og på naturen. Vi tager vandprøver og bundprøver, og vi styrer selv, hvor vi skal hen og styrer selv udstyret,” siger Edna Lyberth.

Men uddannelsen i Fiskeriteknologi byder på endnu mere end studiet.

”Noget af det bedste, vi har oplevet sammen, har været at være på søsikkerhedskursus. Hoppe ned i vandet med den der dragt på og lave førstehjælpskursus og en masse forskellige øvelser. Vi skal jo vide, hvad vi skal gøre i nød.”

”Det var sjovt og spændende, fordi det var en rigtig god icebreaker, hvor vi kom tættere på hinanden som hold. Når vi skulle hoppe ned i vandet, krævede det, at man skulle overvinde sig selv.”

Edna Lyberth er blot i begyndelsen af sin uddannelse på DTU i Grønland, men hun forestiller sig en fremtid, hvor hun med papir på sin diplomingeniør i Fiskeriteknologi først arbejder nogle år i udlandet, dér hvor fiskeriet er vigtigt, og så med de ting, hun har lært dér i bagagen vender hjem til Grønland igen for at arbejde med at forbedre fiskeriet i Grønland.

Læs mere om diplomingeniør i Fiskeriteknologi

Powered by Labrador CMS