Fiskeriskolen bør huse Danmarks nye dykkeruddannelser

Fiskeriskolen i Thyborøn. Foto: EUC Nordvest.
Fiskeriskolen i Thyborøn.

Danmark får fire nye erhvervsdykkeruddannelser, og de bør ifølge branchen placeres på fiskeriskolen i Thyborøn.

Offentliggjort

Danske leverandører af dykkerarbejde har svært ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft, og det er blandt andet en udfordring i forhold til den grønne omstilling. For at imødekomme behovet er regeringen og en bred vifte af partier blevet enige om at etablere fire nye dykkeruddannelser i AMU-systemet.

Det drejer sig om uddannelerserne af:

  • Overfladeforsynet, 30 meter
  • Overfladeforsynet, 50 meter
  • Blandingsgas, 80 meter
  • Dykkerleder

Traditionelt har Forsvaret stået for uddannelsen af erhvervsdykkere i Danmark, men Forsvaret og erhvervets krav og behov har bevæget sig i to forskellige retninger. Derfor oplever danske leverandører af dykkerarbejde, at det er svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

Rekrutteringen af erhvervsdykkere til branchen sker i dag primært blandt de faglærte. Hvis dykning skal fastholdes som en profession i Danmark, er det nødvendigt at etablere offentligt støttet efteruddannelse målrettet personer med håndværksmæssig baggrund.

”Det er vigtigt for mig, at vi politikere bakker op, når branchen tager initiativ til en løsning, hvor vi kan få uddannet tilstrækkeligt med erhvervsdykkere. Arbejdsmarkedsuddannelserne er den rigtige placering af de her uddannelser, for på den måde støtter vi opkvalificering af dygtige faglærte, så de kan løse nye typer af håndværksopgaver under havets overflade til gavn for os alle sammen,” lyder det fra Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

”Venstre har længe kæmpet for en ny erhvervsdykkeruddannelse, fordi den grønne omstilling og erhvervet i Danmark har hårdt brug for erhvervsdykkere. Erhvervsdykkerne er dem som skal i vandet når havvindmøller skal op at stå og fremtidens energiøer skal etableres og kablerne trækkes til land. Uden dem får vi svært ved at komme i mål med den grønne omstilling. Med fire nye erhvervsdykkeruddannelser, som branchen anbefaler placeret på fiskeriskolen i Thyborøn vil vi forhåbentligt hurtigt kunne afhjælpe behovet for flere erhvervsdykkere, der også har en erhvervsfaglig uddannelse. Venstre ser frem til at den nye erhvervsdykkeruddannelse bliver etableret, så Danmark bliver bedre rustet til at nå i mål med den grønne omstilling og vi samtidig sikrer et Danmark i bedre uddannelsesbalance,” siger Ellen Trane Nørby, Venstre.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Det forventes, at aftalen træder i kraft fra januar 2023.

Powered by Labrador CMS