Royal Greenland med bedste halvårsresultat nogensinde

Royal Greenlands skib Avataq.Arkivfoto: Royal Greenland
Royal Greenlands skib Avataq.

Royal Greenland kommer ud af første halvår af 2021 med et overskud på 120 millioner. Det er det næsthøjeste nogensinde, men bliver alligevel klassificeret som selskabets bedste.

Offentliggjort

Ovenpå et meget udfordrende 2020, påvirket af Covid-19 pandemien, er Royal Greenland vendt stærkt tilbage. Halvårsresultatet for 2021 viser nemlig et overskud på 120 millioner kroner og er dermed bedste halvårsresultat nogensinde. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Kun én gang før har Royal Greenland præsteret et højere halvårsresultat. Det skete i rekordåret 2019, hvor halvårsresultatet var 228 millioner kroner, men indeholdt en fortjenesten på 141 millioner på salg af to trawlere. I 2021 tilskrives fortjenesten på 120 millioner en øget omsætning på 19 procent, som også overgår resultatet fra 2019. Det år giver bedre sammenligningsgrundlag, da året 2020 var stærkt påvirket at Covid-19-pandemien med nedlukninger til følge. Forventningerne til årets slutresultat forventes at nå et niveau på 150-200 millioner kroner. Der er dog usikkerhedsfaktorer.

Det ordinære halvårsresultat før salg af trawlere er forøget med 136 millioner kroner, og i forhold til ”normalåret” 2019 er resultatet forbedret med 33 millioner kroner.

Den positive udvikling drives af kernearterne snekrabber og koldtvandsrejer, samt den pelagiske aktivitet, som i år har vist stor fremgang. Desuden er virksomhedens omkostningsniveau nu tilpasset situationen under Covid-19.

Det er især aktiviteterne i Atlantisk Canada, som haft stor indflydelse på det positive resultat. En tidlig sæsonstart sammen med attraktive markedsforhold i Nordamerika og Japan, har trods højere råvarepriser betydet en forbedret indtjening på snekrabber. De bedre markedsforhold har også smittet af på krabbeaktiviteterne i Grønland.

I Kina har markeds- og logistikforholdene været hårdt ramt under pandemien. Det er gået ud over salget af skalrejer i første kvartal, som dog blev bedre i andet kvartal og er volumenmæssigt kommet på et mere normalt niveau. Salgspriserne på skalrejer er stigende. Det er lykkedes at øge salget i Rusland, hvilket har kompenseret for det lavere salg i Kina.

Hvad angår markedet for kogte&pillede rejer, har pandemien påvirket salget til især til foodservicesegmentet i Royal Greenlands største markeder, UK og Europa. Disse har været stærk præget af nedlukninger. Priserne på kogte&pillede rejer er dog i bedring såvel salgs- som prismæssigt.

Den nye pelagiske trawler ”Tasiilaq”, som blev anskaffet i november sidste år, har udnyttet den tildelte loddekvote effektivt. Også fiskeriet efter blåhvilling har været pænt. Udsigterne til loddekvoterne tegnes for gode de kommende år.

Hvad angår hellefisk og torsk, er salget det første halvår fortsat påvirket af svære markedsforhold som følge af pandemien. For begge kategorier gælder det, at salgspriserne ikke er reetableret på sædvanlige niveauer. Asien er det vigtigste marked for hellefisk, og her ses dog heldigvis en gradvis normalisering af markederne.

Til trods for at mange restriktioner gradvist lempes på de fleste af vores markeder, fylder Covid-19 fortsat meget. Målt i forhold til ”normalåret” 2019, er omsætningen renset for snekrabber faldet med 17 procent.

Royal Greenlands nettoresultat i de første seks måneder beløber sig til 58 millioner kroner, mod 39 millioner kroner i samme periode sidste år. Arbejdskapitalen er, som følge af en stigende aktivitet og et lavere lager, reduceret med 131 millioner kroner. Den rentebærende gæld er steget med 169 millioner kroner i forhold til samme tidspunkt sidste år.

I takt med at vaccineprogrammerne udrulles og landene åbner op igen, forventes en fortsat normalisering af markederne, og dermed en positiv udvikling for salget af vores vildtfangede højkvalitetsprodukter.

Royal Greenlands fokus er at få reetableret salgs- og indtjeningsniveauerne for kerneaktiviteterne, men også at komme tilbage på strategisporet med ambition om værdimaksimering af de eksisterende ressourcer, og vækst i form af supplerende kerneaktiviteter.

Første halvår har givet et godt afsæt, men skyldes især en tidlig opstart af sæsonen for snekrabber i Atlantisk Canada. Selskabet forventer, at markedsforholdene i al væsentlighed normaliseres i løbet af tredje og fjerde kvartal, hvilket er vigtigt, da de indeholder den store salgssæson af koldtvandsrejer og hellefisk med indsalget til det kinesiske nytår, samt jul og nytår i den vestlige verden.

Det ordinære resultat før skat forventes ikke at være tilbage på 2019-niveau, men forventes væsentligt forbedret til et niveau på 150-200 millioner kroner.

Den generelle udvikling i verdensøkonomien, herunder de markedsmæssige konsekvenser af Covid-19 og Brexit, udgør dog fortsat meget væsentlige usikkerhedsfaktorer.

Likviditeten og det finansielle beredskab er fortsat stærkt.

Powered by Labrador CMS