Danske skibspropeller hjælper historiske sejlskibe i Island

Samtidig med ønsket om at bevare de historiske både, har det fra begyndelsen været vigtigt for brødrene, at deres virksomhed skulle have et så lavt miljøaftryk som muligt.

Skibspropeller fra danske Hundested Propeller har hjulpet islandske North Sailing til at opnå imponerende resultater med at forbedre brændstofforbruget og CO2-emissionerne ved at retrofitte moderne propelsystemer på historiske sejlskibe.

Offentliggjort

Overfiskeri, fiskekvoter og transformationen til industrielt storfiskeri sendte i 90’erne på få år den karakteristiske islandske bredskrogede fiskekutter af egetræ ud i glemslen i bytte for nye moderne fiskerbåde, og dermed var en vigtig del af den islandske historie og folkesjæl ved at forsvinde.

For familien Sigurbjarnarson fra Húsavík ramte udviklingen særligt hårdt, da egetræsfiskerbådene har været en konstant del af familiens kultur og miljø, som har understøttet dem hele deres liv. Så da familiens overhoved, forhenværende bådejer og skipper Sigurbjörn Sörensson, gik på pension, så familietraditionen ud til at ophøre.

Sønnerne Hörður Sigurbjarnarson og Árni Sigurbjarnarson ville det dog anderledes. Med opkøbet og renoveringen af egetræskutteren Knörrinn i 1994 var turistselskabet North Sailing født, og i dag videreføres familievirksomheden af Hörðurs søn, Heimir Harðarson, der er aktiv i bestyrelsen.

"Vi kunne ikke lade egetræsbådene forsvinde for evigt. De er en essentiel del af vores families og den islandske identitet og historie, så vi måtte i det mindste redde én fra ophug. Om ikke andet så bare for familiens egen skyld," fortæller Heimir Harðarson.

North Sailing har siden 1995 derfor udbudt hvalsafariture i havet omkring Island, og flåden omfatter i dag 11 unikke historiske træbåde fra Island, Danmark og Tyskland.

“Gennem North Sailing kan vi bevare disse fantastiske fartøjer for fremtidige generationer, som gennem guidede tours kan opleve historien og naturen på egen krop,” siger Heimir Harðarson.

Nye propeller på gamle både

Samtidig med ønsket om at bevare de historiske både, har det fra begyndelsen været vigtigt for brødrene, at deres virksomhed skulle have et så lavt miljøaftryk som muligt. Da bådene typisk har mellem halvtreds og hundrede år på bagen, kan det mål selv sagt være en udfordring på grund af fartøjernes gamle og forurenende motorer. Bedre brændstofudnyttelse og forbedret fremdrift har derfor altid været et vigtigt fokus, når bådene skal renoveres og gøres klar til brug på ny.

Dette er et uddrag af en længere artikel fra FiskerBladet. Læs here historien her.

Powered by Labrador CMS