Regeringen lukker 19 havområder for erhvervsbrug
19 områder i havet omkring Danmark bliver nu beskyttet. I 12 af områderne vil der for første gang være streng beskyttelse af livet i havet. Samtidig udpeges 6 nye fuglebeskyttelsesområder på mere end en million hektar. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.
Med de nyehavstrategiområder i Nordsøen og den centrale Østersø bliver der for førstegang udpeget havområder i Danmark med streng beskyttelse. De strengt beskyttedeområder vil udgøre 4,1 procent af Danmarks havområder, og her vil være ettotalt forbud mod fiskeri.
Søfjerens vejrenpå havbunden. Marsvinets mulighed for uforstyrret at boltre sig. Havlittensfugleflugt over danske farvande. Alt sammen liv, der kræver ro og plads. Nutager regeringen et vigtigt skridt for netop at skabe bedre vilkår for denvilde natur i havet.
Regeringen viludpege 13 områder i Nordsøen og i Østersøen omkring Bornholm som beskyttedehavstrategiområder. Det betyder, at blandt andet bundslæbende fiskeri,råstofindvinding, havbrug og klapning bliver forbudt i områderne. De beskyttedehavstrategiområder sendes i høring og skal senere indgå i et indsatsprogram forDanmarks havstrategi og kommer til at indgå i forslag til havplanen.
”Livet i havet erunder pres. Vi skal gøre mere for at passe godt på den natur, som ikke lige ertil at se under havets overflade. Lige fra molboøsters til småplettede rødhajerog fiskebestande. Her spiller beskyttede områder en vigtig rolle. Nu kommerregeringen med en ambitiøs plan for nye beskyttede områder på havet, og forførste gang nogensinde også strengt beskyttede områder med ekstra plads tilnaturen og biodiversiteten,” siger miljøminister Lea Wermelin.
De beskyttedeområder betyder, at særligt livet ved havbunden ikke bliver forstyrret, og atarter som søfjer, fisk og marsvin får bedre vilkår.
– Danmark ervigtig ikke bare for de danske fugle men for verdens fugle, fordi vi er etcentralt stop på mange trækfugleruter. Der er tidligere blevet gjort alt forlidt for at beskytte trækfuglene. Nu vil regeringen udpege områder, så vi kanpasse bedre på fx ederfugle og havlit. Så store fuglebeskyttelsesområder er derikke blevet udpeget på én gang i årevis, siger Lea Wermelin.
Fuglebeskyttelsesområderne kommer til at ligge i Flensborg Fjord, Sejerøbugten Smålandsfarvandet, i det nordvestlige Kattegat, ved Rønne Banke og i Skagerrak. Det betyder, at myndigheder som udgangspunkt ikke kan give tilladelse til aktiviteter i området, der kan skade fuglene.
Se regeringens plan for hvilke havområder, der skal lukkes her