Fad og foredrag: Dramatiske beretninger fra flådens historie
Forfatter og marinehistoriker Søren Nørby lader kanonerne med fortællinger fra flådens historie og leverer en bredside af beretninger om store søslag, piratjagt og et enkelt vildfarent missil i et nordvestsjællandsk sommerhuskvarter, når han gæster Fad og Foredrag på Krigsmuseet den 24. marts 2022.
Søfarts- og historieentusiaster i alle afstøbninger er inviteret inden for murene i de historiske tøjhusbygninger på Slotsholmen, når Krigsmuseet afholder det næste arrangement i den populære foredragsrække Fad & Foredrag.
Denne gang er det marinehistoriker Søren Nørby, der har udvalgt sine egne personlige favoritter blandt den perlerække af dramatiske episoder, der kendetegner vores søfartsnations 500-årige flådehistorie.
Publikum kommer til at høre Nørby fortælle om den mandag formiddag i 1982, da besætningen ombord på fregatten Peder Skram uforvarende affyrede et missil af typen ”Harpoon”. Missilet, der havde et sprænghoved på over 200 kg monteret, slog efterfølgende ned i et sommerhusområde i Odsherred.
Selvom flere sommerhuse blev sprængt i stykker, kom ingen personer til skade ved uheldet og den danske presse kunne derfor tillade sig at kalde det potentielt dødsensfarlige våben ved det mere uskyldige og drillende navn: ”Hovsa-missilet”.
Søren Nørby kommer også ind på historien om, da Fregatten Jylland i 1864 førte an i sejren i Slaget ved Helgoland, og da flåden sænkede sine egne skibe i 1943 for undgå, at de skulle falde i tyske hænder.
Sidst, men ikke mindst, kan tilhørerne lade sig rive med af fortællingen om dengang, hvor danske sømænd jagtede sørøverskibet Adolpho og dets berygtede og frygtede sørøverkaptajn i de caribiske farvande.
Søren Nørby er historisk konsulent for Søværnet og adjunkt ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet. Han er forfatter til flere bøger om flådens historie.
Information
Tid: 24. marts klokken 17.00 – 19.00.
Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh. K.
Pris: 150 kroner.
Billetten inkluderer en kold fadøl eller vand. Der udskænkes kun alkohol, til personer over 18 år.
Billetten giver også gratis adgang til Krigsmuseets øvrige udstillinger fra kl. 16 samme dag.