Bred enighed om udflytningsaftale af videregående uddannelser
I de kommende år bliver det blandt andet også muligt at uddanne sig til maskinmester i Thisted og Sønderborg.
Regeringen er sammen med Venstre, SF, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne netop blevet enige om, hvordan udflytningsaftalen fra juni 2021 i praksis skal implementeres frem mod 2030.
Tillægsaftalen udmønter den politiske aftale ‘Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’, som et bredt flertal sidste sommer indgik for at tage politisk ansvar for, at der i de kommende år – hvor faldende ungdomsårgange vil betyde lavere rekrutteringsgrundlag for de videregående uddannelser – fortsat er gode uddannelsesmuligheder i hele landet.
Aftalepartierne har siden januar 2022 forhandlet med udgangspunkt i de konkrete indspil, som uddannelsesinstitutionerne har sendt til uddannelses- og forskningsministeren. Det er sket i forlængelse af, at aftalekredsen i sommer bad institutionerne udarbejde bud på konkrete 2030-udflytnings- og nedskaleringsplaner, hvori de skulle tage højde for en række politiske hensyn om arbejdsmarkedsefterspørgsel, beskæftigelse, små fag og sprogfag samt stærke forskningsmiljøer.
Tillægsaftalen og de fem sektorplaner indeholder følgende nye hovedelementer:
- Ambitioner om mere end 100 nye uddannelsessatsninger uden for de fire største byer.
- 41 nye uddannelsesinitiativer modtager ekstraordinære etableringsmidler, mens tallet i den oprindelige aftale var 23.
- Samlet set har aftalepartier prioriteret 805 millioner kroner i etablerings- og udviklingsmidler fra 2021-2028.
- I alt 413 millioner kroner i varige midler, hvoraf størstedelen anvendes til, at både eksisterende og nye uddannelsesudbud vil få forhøjet decentralt grundtilskud samt et nyt regionalt taxameter på 107 procent.
Nu er aftalen på plads: Bredt flertal enige om udmøntning af udflytningsaftale om videregående uddannelser https://t.co/KapPShm30s
#uddpol #dkpol pic.twitter.com/JQzyRlMy1I