Ny analyse viser flotte nye tal for den maritime industris eksport
Pålidelige tal for den maritime industris eksport er nødvendige for både dokumentation og interessevaretagelse. Derfor forbedrer Danske Maritime nu sin årlige eksportanalyse. De første tal fra analysen, som i disse uger er på trapperne, er netop blevet præsenteret på Danske Maritimes årsmøde.
Analysen viser, at efter et dyk i 2020 forårsaget af Covid-19, er den maritime industris eksport til hele verden nu præget af vækst. I 2022 nåede eksporten op på 47 milliarder kroner, hvilket er tegn på, at nedgangen under Covid-19 nu er indhentet. Den danske maritime industris eksport er voksende – og det gælder både eksporten af varer og tjenesteydelser.
Cowis beregninger, som ligger til grund for eksportanalysen, viser endvidere, at den danske maritime industri er særdeles produktiv – også i sammenligning med andre sektorer. Omsætningen per ansat i den maritime sektor er således 4 procent større end i andre eksportvirksomheder.
Endnu mere interessant er det at se på den gennemsnitlige værditilvækst per ansat, som er 32 procent højere i den maritime industri end i andre eksportvirksomheder.
Den helt store forskel på den maritime industri i forhold til andre eksportindustrier finder man dog i vareeksporten, hvor den gennemsnitlige vareeksport per ansat er hele 100 procent højere i den maritime industri end i andre eksportvirksomheder. Det vidner om, at den maritime industri er en stærk global industri, som leverer udstyr og service til kunder i hele verden.
Endelig viser eksportanalysen, at danske maritime virksomheder er flittige til at oprette datterselskaber på de forskellige markeder. I 2021 havde industriens virksomheder 330 datterselskaber. De lande, som det er mest attraktivt for maritime virksomheder at oprette datterselskaber i, er USA, Kina og Tyskland.
Formålet med den forbedrede eksportanalyse er blandt andet at få mere retvisende data samt tal for flere lande og flere parametre samt. Dette kan bidrage til at sikre en øget indsigt i den maritimes industris potentiale og betydning blandt politikere og embedsfolk. Det mener Danske Maritimes administrerende direktør, Jenny Braat.
“Vi er en af de danske industrier, som står rigtig stærkt på verdensmarkedet, og hvor man fra offentlig side kan bistå med at bringe Danmark og vores produkter og serviceydelser ud i verden gennem vores udenrigs- og handelspolitik. Tallene illustrerer blandt andet den utroligt stærke innovationskraft, vi har på tværs af virksomheder, og som betyder, at vi netop fra dansk side ofte lykkes med at komme først med de bedste løsninger på verdensmarkedet. Det er i dén grad værd at bakke op om. Samtidig zoomer vi ind på den store andel af serviceydelser i vores nye analyse, fordi dette har stor betydning netop i vores industri, hvor vi servicerer i hele verden og over lange årrækker på vores produkter. Derfor blev vi også kraftigt berørt under pandemien, og fremover skal vi sikre, at man politisk er opmærksom på, hvordan man bedst muligt bakker op om den maritime industri. Både her i Danmark, hvor vi skaber vækst og arbejdspladser i hele landet, og rundt i verden hvor 90 procent af vores kunder befinder sig,” lyder det fra Jenny Braat.
“Analysen sætter flere tal på omfanget og betydningen af vores industri, som bør indgå i den politiske debat på tværs af emner som uddannelse, forskning, klima, transport, skatteforhold og selvfølgelig hele det udenrigspolitiske felt. Vi er en stærk industri, som kan blive endnu stærkere til glæde for Danmark med den rette opbakning,” siger Jenny Braat.
Analysen er udarbejdet af Cowi med støtte fra Den Danske Maritime Fond og ventes præsenteret i sin helhed senere på foråret.
The post Ny analyse viser flotte nye tal for den maritime industris eksport first appeared on Maritime Direct.