Det menneskeskabte stenrev ved Livø har ikke haft den effekt, man håbede på. Foto: Limfjordsrådet
Det menneskeskabte stenrev ved Livø har ikke haft den effekt, man håbede på. Foto: Limfjordsrådet

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Tengyart Unsplash
Se videoen: Hvidhval død efter spektakulær redningsaktion
Tidligere DF-formand scorer kassen som havnechef i Aalborg
Tidligere DF-formand scorer kassen som havnechef i Aalborg
Foto- Wavy Wonders
Danskere vil lave international forretning på tangchips
Se billederne: Norwegian Cruise Line fejrer endnu en Prima Class-søsætning
Se billederne: Norwegian Cruise Line fejrer endnu en Prima Class-søsætning
Politi finder 700 kilo kokain på Maersk-containerskib
Politi finder 700 kilo kokain på Maersk-containerskib

Regeringen og et politisk flertal har besluttet at etablere fem stenrev i de danske farvande. De skal ligge i Køge Bugt, ved Nivå Strandpark, nord for Hundested og i Lillebælt ved både Helnæshoved Flak og Lyø W Flak. De skal beskytte livet på havbunden og styrke biodiversiteten

  • Stenrevene omfatter finansiering for i alt ca. 35 mio. kr. Midlerne kommer fra Natur- og biodiversitetspakken, der blev indgået aftale om i december 2020 mellem Regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet. Derudover er der afsat midler i Finanslovsaftalen 2022, som de samme partier samt Kristendemokraterne står bag.
  • Aftaleparterne har besluttet, at midlerne skal udmøntes til stenrev i Øresund, Kattegat og Lillebælt.
  • Et stenrev har til formål at øge biodiversiteten, og stenene anlægges, således at der skabes flest mulige forskellige levesteder (mikro-habitater). Derved opnår stenrevet en høj kompleksitet, der skaber rum til mange forskellige dyr.

Læs også: Mere liv under havets overflade: Nye stenrev i Lillebælt, Kattegat, og Øresund

  • Et stenrev kan også have et formidlingsformål. F.eks. vil et formidlingsrev være anlagt på relativt lavt vand tæt på kysten, hvor der typisk er let adgang for offentligheden. Formålet er både at skabe gode betingelser for havets dyr og øge kendskabet til det marine miljø knyttet til et stenrev, samtidig med at der skabes et oplevelsesrum.
  • Det anslås, at stenfiskeri fra 1900 til 1999 har fjernet 8,3 mio. kubikmeter sten fra primært de kystnære områder ud til 10 meters vanddybde. Det svarer til, at der er fjernet 55 km2 levesteder for revarter og makroalger – et areal på størrelse med Fanø. Stenene er fisket op for at blive brugt i byggeriet af bl.a. havnemoler.
  • Udover ovennævnte stenrev arbejder Miljøstyrelsen pt. med genetablering af stenrev ved Roskilde Fjord, Gilleleje samt Taarbæk.
  • Miljøstyrelsen vil stå for anlægning af stenrevene og vil i den forbindelse også indlede dialog med lokale foreninger i områderne. Før stenrevene kan anlægges, skal der laves geologiske og biologiske forundersøgelser, for at undersøge, om områderne er egnede til etablering af stenrev – f.eks. om havbunden er i stand til at bære de udlagte sten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Revlehaj
Dramatisk video: Sensationel hajfødsel i Kattegatcentret
Foto Tengyart Unsplash
Se videoen: Hvidhval død efter spektakulær redningsaktion
Foto Blue Water Shipping
Kom med til kæmpe jubilæumsfest, når Blue Water fylder 50
Stort olieudslip truer – FN arbejder på redningsoperation med dansk støtte
Stort olieudslip truer – FN arbejder på redningsoperation med dansk støtte
Foto ROMU
Levende kulturarv: Efter to års pause samles fjordens træskibe igen

Relaterede artikler