Farce hos Fødevarestyrelsen – Sag om fiskekasser trækker ud

Fiskekasser på Thyborøn Fiskeauktion. Foto: Michael Lodahl
Fiskekasser på Thyborøn Fiskeauktion. Foto: Michael Lodahl

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Fiskeristyrelsen
Fiskerikontrollen konfiskerer over 400 ulovligt fangede torsk
Blaa-blink_foto-Rigspolitiet-768x512-1
Vestjysk fisker meldt savnet - Redningshold opgiver at finde ham
hanstholmhavn-768x394
Nyt initiativ: Stor erhvervsdag i Thy afholdes i Hanstholm
Color Line-færge sejler ind i molen i Hirtshals – Nu er den sendt på værft
Color Line-færge sejler ind i molen i Hirtshals – Nu er den sendt på værft
Skagen Fiskerestaurant i Aalborg
Lukker og slukker - Kendt fiskerestaurant drejer nøjlen om

Selvom der er gået næsten et halvt år siden Thyborøn Fiskeauktion blev politianmeldt af Fødevarestyrelsen for at stille fiskekasser direkte på gulvet under sortering, så er sagen ikke kommet videre.

Må fiskekasser stå på direkte på gulvet under sortering af fisk?

Et simpelt spørgsmål som fiskebranchen i årtier har kendt svaret på, men som nu alligevel skaber voldsomme frustrationer. For selvom det næsten er seks måneder siden, at Fødevarestyrelsen meldte Thyborøn Fiskeauktion til politiet for at stille fiskekasserne direkte på gulvet under sortering, så er sagen nemlig ikke kommet videre.

På trods af, at politianmeldelsen fra Thyborøn er et enkeltstående tilfælde, og at der ikke har været påtaler på andre auktioner, er der dog i branchen helt klar enighed om, at Fødevarestyrelsen er galt på den, og at den nye tilgang direkte underminerer konkurrenceevnen og skader dansk fiskeri.

“Hele branchen er i en situation, vi ikke kan komme ud af. Medlemmerne er meget bekymrede for det her, så det er en virkelig alvorlig sag for os. Det, der sker, er ganske enkelt en overfortolkning af reglerne, og som det ser ud lige nu, underminerer det den danske konkurrenceevne i forhold til andre EU-lande,” siger Formand for Foreningen af Fiskeauktioner og Samlecentraler i Danmark, Poul Ole Nielsen, i den nye udgave af magasinet FiskerBladet.

På et møde den 18. august 2022 mellem de to parter, fremviste branchen blandt andet billedmateriale, der dokumenterer, at praksis er den samme på fiskeauktioner i andre EU-lande, og det blev aftalt, at styrelsen skulle undersøge praksis og forvaltning i de andre lande.

“Vi kom med nogle rigtig gode argumenter, som Fødevarestyrelsen var lydhør over for, men det er flere måneder siden, og der er ikke sket en dyt. Jeg har rykket meget, men har kun fået et dårligt svar, så det er ligesom at slå i en dyne,” siger Poul Ole Nielsen.

Læs også: Det siger lovgivningen om fiskekassernes placering

I en mail til FiskerBladet den 7. november lyder det fra sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Ulrich Pinstrup:

“Efter mødet i august har Fødevarestyrelsen efter aftale med erhvervet spurgt udvalgte lande i EU om deres praksis på området – et såkaldt nabotjek. Når svarene er kommet ind og samlet sammen, har Fødevarestyrelsen og erhvervet aftalt at mødes igen for at drøfte sagen. Forventningen er, at det sker inden årets udgang.”

Direktør for Danske Fiskeauktioner i Thyborøn, Michael Lodahl, afventer sagens videre gang, men på trods af politianmeldelsen har han ikke tænkt sig at ændre praksis.

“Man har ikke ét eksempel de seneste 30 år på, at fisk er blevet forurenet på grund af de ting, der er omtalt i kontrolrapporten. Ikke desto mindre bliver der nu stillet krav til os om, at vi skal lave det hele om,” siger han.

Du kan læse hele historien om fiskekasserne i den nye udgave af magasinet FiskerBladet på linket her

2 reaktioner

  1. De skal vel vise , at de er der , et eller andet sted , for ellers kan de måske blive arbejdsløse , men det er måske skrivebordsarbejde , men man i gamle dage kaldte skrankepaver

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Foto Fiskeristyrelsen
Fiskerikontrollen konfiskerer over 400 ulovligt fangede torsk
Blaa-blink_foto-Rigspolitiet-768x512-1
Vestjysk fisker meldt savnet - Redningshold opgiver at finde ham
default
Trods stor håndtering af fisk - Millionunderskud på Hanstholm Havn
Skagen Fiskerestaurant i Aalborg
Lukker og slukker - Kendt fiskerestaurant drejer nøjlen om
Billede 1-4
Oliefilter er et grønt skridt på vejen

Relaterede artikler