Leder: Opråb til den nye regering – Genovervej kameraovervågningen!

Stefan Holmager Larsen. Chefredaktør, FiskerBladet
Stefan Holmager Larsen. Chefredaktør, FiskerBladet

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Fiskeristyrelsen
Fiskerikontrollen konfiskerer over 400 ulovligt fangede torsk
Blaa-blink_foto-Rigspolitiet-768x512-1
Vestjysk fisker meldt savnet - Redningshold opgiver at finde ham
Skagen Fiskerestaurant i Aalborg
Lukker og slukker - Kendt fiskerestaurant drejer nøjlen om
Billede 1-4
Oliefilter er et grønt skridt på vejen
Foto: Toldstyrelsen
14 kilo narkotika fundet på stor dansk fiskerihavn

En knude i maven, højtløftede skuldre hævet til op over begge ører, eller oplevelsen af at have glemt at trække vejret dybt ned i maven hele dagen. De fleste af os har på ét eller andet tidspunkt oplevet at have det dårligt over et pres hængende over hovedet. Men for en stor gruppe danske fiskere er frustrationer over mistænkeliggørelse imidlertid blevet en fast del af hverdagen, efter kameraovervågningen af fiskeskibe i Kattegat er blevet tvunget ned i halsen på dem.

Trods manglende evidens for at fiskerne overfisker og ‘glemmer’ at følge reglerne, så har skiftende fiskeriministre alligevel valgt at fortsætte det orwellske projekt, der fik sin begyndelse for godt to år siden. Selvom en tidligere evaluering fra Fiskeristyrelsen har konkluderet, at arbejdsmiljøet ombord på kutterne belastes af overvågningen, og at fiskernes adfærd ikke har ændret sig ombord på de overvågede fartøjer, så har man fra politisk hånd altså alligevel valgt at tromle videre med det bizarre projekt i et i forvejen presset erhverv.

Læs også: Undersøgelse slår fast – Direkte forbindelse mellem overvågningen og stress

Vi skal naturligvis ikke glemme, at overvågningen i sidste ende skal sikre store og sunde fiskebestande i de danske farvande, og det var da også derfor, at Danmarks Fiskeriforening tidligere ad dialogens vej forsøgte at gå politikerne i møde med kompromiser. For der skal naturligvis ikke meget logisk tænkning til, før man godt kan regne ud, at fiskerne ikke er interesserede i at udrydde de fisk, som de selv lever af. Den fremstrakte hånd blev imidlertid ikke gengældt, og fiskerne oplevede – som så mange andre før dem – at opråb af de folkevalgte kan føles som at kaste bold med en dyne.

Foreløbige resultater fra en ny stor undersøgelse, som Syddansk Universitet har delt med FiskerBladet, viser – langt fra overraskende – at psykisk belastning og mistænkeliggørelse er nogle af de konsekvenser, som besætningerne oplever på kutterne, og hele 85 procent af de i undersøgelsen adspurgte fiskere har tilkendegivet, at indførelsen af kameraerne fører til arbejdsrelateret stress.

Læs også: Læsø-fisker – ‘Kameraovervågning er en psykisk belastning’

Den nye forskning af fiskernes arbejdsmiljø taler altså et entydigt sprog, og spørgsmålet er, om den nye SVM-regering – og det nye Folketing – kan sidde så grumme tal overhøring.

Derfor skal der fra FiskerBladet lyde en klar opfordring til vores nye ledende politikere om at lytte godt efter et enstemmigt erhverv og grundigt genoverveje, om ikke kameraovervågningen nu alligevel bør
trækkes tilbage?

Læs meget mere om fiskernes arbejdsmiljø og kameraovervågningens konsekvenser i den nye udgave ad FiskerBladet lige her.

De bedste hilsner,

Stefan Holmager Larsen,
Chefredaktør, FiskerBladet

5 reaktioner

 1. Hvorfor? Det kan da ikke være et problem med kamaraovervågnng (af hænderne!!), hvis man ikke har noget at skjule?
  “For der skal naturligvis ikke meget logisk tænkning til, før man godt kan regne ud, at fiskerne ikke er interesserede i at udrydde de fisk, som de selv lever af.” Nedfiskningen af torskebestanden i Kattegat og Bælthavet – og i sin tid makrelbestanden – viser, at kortsigtede økonomiske interesser overtrumfer fiskernes såkaldte logiske tænkning.

  1. så at videoovervåge arbejderne på alle danske arbejdspladser vil fagforeningerne bare automatisk acceptere?

 2. Sikke en gang udokumenteret plader. Hvad er problemet, da man ikke selv har kunnet Ryde op i egne rækker, så må ministeriet træde ind og hvis man ikke har noget at skjule. Hvad er så problemet

 3. jeg mener kamera overvågning i hele verden,
  Kinesiske trawlere
  Hollandske bomtrawlere,
  Russiske fabriksskibe,
  Portugisiske trawlere,
  Japanske hvalfangere,
  Grønlandske Reje trawlere…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Foto: Toldstyrelsen
14 kilo narkotika fundet på stor dansk fiskerihavn
default
Trods stor håndtering af fisk - Millionunderskud på Hanstholm Havn
Foto Fiskeristyrelsen
Fiskerikontrollen konfiskerer over 400 ulovligt fangede torsk
Skagen Fiskerestaurant i Aalborg
Lukker og slukker - Kendt fiskerestaurant drejer nøjlen om
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder

Relaterede artikler