Fiskere opsamler spøgelsesnet langs Djurslands kyster

Med støtte fra EHFAF-programmet opsamler Jens Olsen og Peter Olsen gamle fiskenet og tabte fiskeredskaber.

Med støtte fra den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond opsamler Jens Olsen og Peter Olsen gamle fiskenet og tabte fiskeredskaber.

Publisert

Glemte fiskenet og andet marint affald fra fiskeriet kan skabe store problemer for både havmiljøet og havets dyr, og derfor kræver det en stor indsats for at komme problemet til livs.

Fiskeristyrelsen har i år derfor genåbnet tilskudsordningen 'Indsats mod marint affald' under Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond-programmet (EHFAF), hvor der indtil den 15. september 2024 kan søges om tilskud til projekter, der har til formål at opsamle marint affald fra fiskeriet.

Nogle af dem, der har fået del i puljen af midler er fiskeskipperne Jens Olsen og Peter Olsen. Deres projekt 'I/S Dannebrogs opsamling af marint affald i det vestlige Kattegat og Bælthavet' består af 60 togter, hvor de to skippere afsøger et havområde på cirka 800 kvadratkilometer langs Djurslands kyster – fra Glatved i nord til nordspidsen af Samsø i syd.

”Hvis du tager sådan et søkort – eller et landkort, for den sags skyld. Så laver vi nogle felter, og så bliver vi enige om, hvilke områder vi skal afdække på baggrund af vores erfaring med, hvor der bliver fisket meget. Vi har jo fisket i mange år, i flere generationer, så vi ved nogenlunde, hvor der er blevet fisket og sat garn og så videre," siger Jens Olsen. 

Indtil videre har de to brødre opsamlet nok marint affald til at fylde en stor container. Alt det opsamlede affald bliver landet i Ebeltoft Fiskerihavn og bringes herefter videre. Det, der kan genbruges, bliver genbrugt. Resten bliver sendt til forbrænding eller deponeret.

I projektet, der løber fra den 12. april 2023 til den 17. juli 2025, er delvist finansieret af EU-midler fra den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond (EHFAF) og delvist af nationale midler.

Powered by Labrador CMS