Sommerhistorier på FiskerBladet
Liselotte var en del af Fiskerikommissionen
Liselotte Hohwy Stokholm er administrerende direktør i Tænketanken Hav og derudover var hun en del af Fiskerikommissionen, som før jul kom med sine anbefalinger til fremtidens fiskeri.
“Det er hele mit liv. Både arbejdsmæssigt og mentalt.” Så enkelt lyder svaret fra Liselotte Hohwy Stokholm på spørgsmålet om, hvad havet betyder for hende.
Siden 2021 har hun som administrerende direktør stået i spidsen for Tænketanken Hav, og hvor havet ikke nødvendigvis fyldte alverden i hendes bevidsthed før, så lever og ånder hun nu for havet og Danmarks blå fremtid.
“Havet er blevet en del af mig. Dels rent fagligt har jeg været på en lang rejse for at få indsigt i det, men også når jeg taler med folk om det uden for arbejdet. Det fylder meget mere hos mig og har gjort det især de senere år,” siger hun.
Tænketanken Hav består af en række helt forskellige aktører fra erhvervslivet, organisationer og forskningsmiljøer og har til hovedopgave at kæmpe for løsninger, der sikrer havets fremtid. DNA’et er at skabe en forskel med tværfaglige kompetencer, og netop diversiteten kan noget helt specielt, mener Liselotte Hohwy Stokholm.
“Jeg har helt sikkert fået mere blod på tanden, og selve forretningsmodellen med at række ud, som vi gør i Hav, er meget motiverende og inspirerende. Jeg har altid villet gøre en forskel, og det betyder meget for mig at have et formål og en vision. Jeg har også før min stilling i Hav bevæget mig i krydsfeltet mellem virksomheder, politik og samfundsmæssige forandringer, og alt det er zoomet ind i, at vi her står på et videnskabeligt grundlag. Det er en force, vi kan bruge meget målrettet.”
Havet er blevet taget for givet
Tænketanken arbejder primært med tre overordnede temaer: Genopretning af hav og klima, bæredygtig anvendelse af havet samt affald og forurening. Og selvom det ikke er en smal sag at stå i spidsen for, så tror Liselotte Hohwy Stokholm på projektet.
“Jeg tror altid på, at der er en vej frem, og jeg har en Pippi Langstrømpe-agtig tilgang til tingene. Vi er simpelthen forpligtede til at finde en vej og løsninger, og der er jeg ukuelig. Det er blevet meget tydeligt for mig, at med den måde, vi har forvaltet vores hav på, så har vi ganske enkelt taget det for givet, og det kan det ikke holde til længere.”
Hun understreger, at hun personligt har indset, hvor slemt havet har det, og at det er hendes mål, at både politikere og den almene befolkning får den samme indsigt og forståelse.
“Særligt de kystnære områder har det ikke ret godt. Der er en række faktorer, som er blevet meget tydelige, og havet er bare ikke længere noget, vi kan tage for givet, som vi har gjort før. Det er ikke en uopslidelig ressource, og derfor kræver det både på den korte og lange bane politisk opmærksomhed i EU-sammenhæng, men også at involvere danskerne og virksomhederne.”
Heldigvis oplever Liselotte Hohwy Stokholm, at man i tænketanken møder meget lydhørhed, og at der især hos danske virksomheder er en stigende opmærksomhed. Det er positivt, men bestemt ikke ensbetydende med at være i mål.
“Der er opmærksomhed på emnet, og mange videnspartnere er involverede, så vi er kommet meget tættere på en forståelse af, hvordan vi har behandlet havet, og hvad der skal til for at redde det. Brikkerne er der altså, og vi går med små skridt i den rigtige retning, men vi skal have meget mere fart på. Vi er på en rejse, for der har været en tilbøjelighed til at tænke, at det går nok, men den fokus, der er kommet fra medierne blandt andet, har medvirket til, at bevidstheden er klart stigende og dermed også det folkelige pres, der bliver lagt. Det er meget positivt,” siger hun.
En del af Fiskerikommissionen
Liselotte Hohwy Stokholm har foruden sit arbejde i Hav været medlem af Fiskerikommissionen, der for nylig kom med sine anbefalinger for fremtidens fiskeri, og det har været en lærerig proces.
“Kommissionen er jo sammensat af en række meget forskellige kompetencer, og det har været interessant at høre de mange perspektiver. Jeg vidste meget på forhånd, men nu har jeg fået endnu mere viden, som jeg kan tage med. Det er i forvejen en del af min hverdag at drøfte med forskellige interessenter og medlemmer, som alle har motivation til at gøre en forskel, så på den måde har arbejdet i kommissionen mindet meget om mit arbejde i Hav, og det har været en positiv oplevelse.”
Hun understreger, at for at lykkes med projektet omkring sikring af havets fremtid, så er der en stor læringsdel og et behov for at være ambitiøse som land, og her kunne en helt oplagt ambition være at gøre Danmark til et blåt foregangsland. Selv er Liselotte Hohwy Stokholm ikke et øjeblik i tvivl om, hvor hun vil lægge sine kræfter fremadrettet.
“Det med havet vil være et livsprojekt for mig. Jeg er bidt af havet, så det vil følge mig altid. Jeg vil hver dag gøre mig umage for at sprede budskabet om, hvor vigtigt havet er for os, og at vi derfor skal passe meget bedre på det. Vi skal se at komme i gang, for der er ikke noget quickfix, men jeg tror på, at der er en vej frem,” siger hun.