Råd vil stoppe fiskeri med bundslæbende redskaber i beskyttede havområder

Det uafhængige forskningsbaserede ekspertorgan, Biodiversitetsrådet, der rådgiver regeringen og Folketinget om indsatser, som kan vende tabet af biodiversitet, anbefaler et stop for fiskeri med bundslæbende redskaber i beskyttede havområder.

Offentliggjort

Fiskeri med bundslæbende redskaber har en negativ effekt på havmiljø og havbundens biodiversitet, og derfor bør det ikke finde sted i beskyttede havområder.

Sådan lyder anbefalingen til regeringen og Folketinget fra det uafhængige og forskningsbaserede ekspertorgan, Biodiversitetsrådet, der rådgiver om indsatser, som kan vende tabet af biodiversitet til fremgang. Det oplyser rådet i en pressemeddelelse

I rådets nyligt offentliggjorte notat, der har fået navnet 'Anvendelse af bundslæbende fiskeredskaber i beskyttede havområder - effekten på den marine biodiversitet', forsøger Biodiversitetsrådet at uddybe, hvorfor fiskeri med bundslæbende redskaber ikke er foreneligt med en effektiv beskyttelse af den marine biodiversitet.

"Omfattende international videnskabelig litteratur dokumenterer, at fiskeri med bundslæbende fiskeredskaber skaber fysisk forstyrrelse på havbunden og påvirker en lang række arter, der lever på og i havbunden. Hvis beskyttede områder skal kunne opfylde deres formål og effektivt bidrage til at forbedre den marine biodiversitet, må disse områder også være fri for fysisk forstyrrelse fra fiskeri,” lyder det fra medlem af Biodiversitetsrådet og professor på Aalborg Universitet, Niels Madsen.

I dag er 31,7 procent af det danske havareal under beskyttelsesordninger, hvoraf der er aktivt fiskeri med bundslæbende redskaber på cirka en tredjedel af det beskyttede areal.

Powered by Labrador CMS