Forbud mod bundslæbende fiskeri og kompensation af CO2-afgiften

Regeringen har mandag præsenteret sit udspil for fremtidens fiskeri, der blandt andet omfatter et forbud mod bundslæbende fiskeri i Bælthavet og dele af det nordlige Kattegat samt en økonomisk kompensation for de udgifter, fiskerierhvervet har til CO2-afgiften.

Fiskeriet er mange steder presset og står over for en lang række udfordringer. Nogle fiskebestande, særligt i de indre danske farvande, har det svært på grund af et presset havmiljø, havbunden er mange steder i dårlig forfatning, og biodiversiteten falder.

Samtidig er der konkurrence om pladsen på havet til blandt andet vindmøller, og Brexit har medført reduktioner i fiskekvoterne for danske fiskere.

Regeringen har mandag derfor præsenteret sit udspil til fremtidens fiskeri, der indeholder 34 tiltag, som skal sikre rammerne for dansk fiskeri. Det oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Tiltagene i regeringens udspil har fokus på at finde balancerede løsninger, der bidrager markant til et sundt havmiljø og bæredygtige fiskebestande samtidig med, at der fastholdes arbejdspladser i fiskerierhvervet og vækst i de kystnære lokalsamfund.

"Fiskeriet spiller en stor rolle i lokalsamfundene langs de danske kyster, hvor det i mange år har skabt lokale arbejdspladser og vækst. Og fiskeriet har også en vigtig betydning for, at vi fortsat kan have en velfungerende fødevareproduktion, som også sikrer store eksportindtægter for Danmark. Men fiskeriet står over for en række udfordringer, og der er behov for en ny kurs. Derfor er jeg som landets fiskeriminister utrolig glad for, at vi i dag kan præsentere regeringens bud på, hvordan vi sikrer fremtidens fiskeri i Danmark," lyder det fra minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V).

34 initiativer

Udspillet, der har taget udgangspunkt i Fiskerikommissionens anbefalinger, er regeringens udgangspunkt for de kommende fiskeriforhandlinger, som Folketingets partier netop er blevet indkaldt til, og rummer i alt 34 initiativer.

Et af de centrale elementer i regeringens udspil er et forslag om, at fiskerne skal have mulighed for at få tilbageført deres udgifter forbundet med CO2-afgiften, indtil teknologierne er mere udviklede, og den grønne omstilling kan realiseres.

I modsætning til andre erhverv har fiskeriet begrænsede omstillingsmuligheder, og der er i aftalen om Grøn skattereform for industri blandt andet afsat 391,5 millioner kroner til målrettet støtte til fiskerne, og regeringen afsætter yderligere 468,5 millioner kroner til at øge rammen i den planlagte kompensationsmodel.

Dermed afsættes i alt 860 millioner kroner. Dette beløb svarer til den forventede afgiftsbetaling for danske og udenlandske fiskere. Der etableres en kompensationsmodel i perioden 2025-2029.

Et andet centralt element i udspillet er et forslag om at etablere zoner med forbud mod bundslæbende redskaber for at beskytte havbunden og sårbare økosystemer.

Regeringen lægger konkret op til at indføre et forbud mod bundslæbende fiskeri i hele Bælthavet. Regeringen lægger derudover op til at indføre et forbud mod bundslæbende fiskeri i dele af det nordlige Kattegat, hvor der er vigtige naturværdier, der skal beskyttes.

"Der er et akut behov for at forbedre tilstanden på havbunden i Bælthavet og Kattegat. Bundslæbende fiskeri har en negativ påvirkning på havbunden og bunddyrene og dermed hele den marine fødekæde. Det bidrager til, at havets dyr har sværere ved at søge føde og gyde og blive til sunde bestande. Bestanden af Danmarks mindste hval, marsvinet, er mere end halveret på bare 7 år. Torsken er stort set forsvundet fra de indre farvande. Vores hav har brug for handling. Derfor indfører vi nu et forbud mod bundslæbende fiskeri i Bælthavet og dele af Kattegat, der skal give vores havnatur og livet på havbunden ro til at komme tilbage," lyder det fra miljøminister Magnus Heunicke (S).

Powered by Labrador CMS