CO2-afgift får dansk fisker til at tanke i Sverige
Selvom han skal sejle væsentligt længere - og derved udlede mere CO2 - så kan det for fiskeren Henrik Verner Terpet, alligevel betale sig økonomisk at tanke sin kutter i Sverige.
Det var planen, at den omdiskuterede CO2-afgift, der blev indført med virkning fra den 1. januar 2025, skulle sætte skub i den grønne omstilling af dansk fiskeri, men ekstratariffen, der har betydet en stigning på 2,25 kroner per liter diesel, ser ud til at have fået den stik modsatte effekt.
Få uger inde i det nye år har afgiften, der alene er indført i Danmark og altså ikke i nogle andre EU-lande, har nemlig hidtil blot afholdt udenlandske fiskefartøjer fra at lande deres fisk i de danske havne, og nu er også en dansk fisker ligeledes begyndt at søge mod udlandet, når brændstoftanken er ved at være tom. Det skriver TV2 Nord.
Det nordjyske medie har nemlig taget en snak med fiskeskipper Henrik Verner Terpet, der er indehaver af fartøjet S.386 Casilo, og selvom han nu skal sejle væsentligt længere - og derved udlede mere CO2 - så kan det for fiskeren med hjemhavn i Skagen, alligevel betale sig økonomisk at tanke sin kutter på den anden side af Kattegat.
"Afgiften betyder for mig en nedgang på 10-15 procent. Det er der ingen, der kan bære. Så det er ikke med glæde, jeg tanker i Sverige, det er ren nød," siger Henrik Verner Terpet til TV2 Nord.
Formålet med CO2-afgiften har været at fremme anvendelsen af alternative brændstoffer og dermed reducere CO2-udledningen i dansk fiskeri, men det store problem er fortsat, at der på nuværende tidspunkt ikke findes realistiske alternativer til den dieselolie, der bruges i fiskeriet.
"Det miljø, vi går så meget op i går det ud over. Vi bruger mere diesel på at sejle til Sverige og tanke. Det ender med, at vi lander vores fisk derovre og at danskerne så køber det, så fiskene skal fragtes med lastbil og færge til Danmark. Det er jo bare endnu en omkostning for forbrugerne," lyder det fra fiskeren.