Sommerhistorier på FiskerBladet:

FF Skagen ser med alvor på britisk nedlukning

FF Skagen.

Selvom FF Skagen havde et godt 2023 og har fået en god start på 2024, så kan producenten af fiskemel og fiskeolie, der holder til på havnen i Skagen, samtidig skimte udfordringer fra England.

Publisert

Sommerhistorier på FiskerBladet

Henover sommeren tager vi et tilbageblik på de bedste historier fra FiskerBladet henover årets første seks måneder.

Denne artikel blev bragt i magasinet FiskerBladet i april 2024.

Der er alvorlige udfordringer forude for det danske fiskerierhverv, hvis Storbritannien får lov til at lukke sine farvande for tobisfiskeriet. Sådan lyder budskabet fra Johannes Palsson, da FiskerBladet sætter FF Skagens administrerende direktør stævne til en snak om den nordjyske virksomhed.

“Vi er i fiskebranchen stærkt bekymret for, om Storbritannien er i gang med at løbe fra aftalen,” siger han om den ordning, som EU og den britiske regering ellers blev enige om, da Storbritannien forlod Den Europæiske Union - det såkaldte Brexit.

Hele problematikken opstod, da briterne den 31. januar meddelte, at man fra april lukker for al fiskeri af tobis, da man anser fisken for at være en vigtig fødekilde for havfugle og havpattedyr, hvilket dog er en påstand, som briterne ikke har en videnskabelig begrundelse for. 

Et stop for tobisfiskeriet vil få store konsekvenser for FF Skagen, der producerer fiskemel og fiskeolie og i øvrigt får en stor del af deres tobis-leverancer fra netop farvandene ud for Storbritannien. Men det er dog ikke blot stoppet, som Johannes Palsson er nervøs for konsekvenserne af. Hvis det bliver en realitet, så vil det ifølge ham nemlig være et brud på den aftale, som EU og Storbritannien indgik i forbindelse med Brexit.

“Jeg kan ikke lade være med at tænke, hvad bliver det næste, som fiskere fra EU ikke må fange i britiske farvande? Bliver det sild og makrel? Det er svært lige nu at sige, hvad konsekvenserne bliver, men det er klart, at det vil betyde noget for FF Skagen, da hovedparten af sild for tiden bliver fanget i britiske og norske farvande,” siger Johannes Palsson.

Stort fokus på udvikling

FF Skagen har eksisteret siden 1960, hvor man åbnede en fabrik til produktion af fiskemel og fiskeolie i selve Skagen by. I 1974 flyttede de ned på byens havn, hvor de har opholdt sig siden, og selvom mange fisk er løbet igennem produktionsanlægget siden da, så er fiskemel og fiskeolie også i dag nogle af virksomhedens kerneprodukter, der bliver anvendt som en af de vigtigste marineingredienser i foderproduktion inden for akvakultur og landbrug.

FF Skagen har igennem årene kontinuerligt udviklet og fornyet fabrikken på Skagen Havn, og i dag står man med en velfungerende produktionsenhed som forædler godt 2.400 tons råvarer i døgnet, når der er højsæson. 

CEO for FF Skagen, Johannes Palsson.

“Vi har haft stort fokus på produkt- og procesudvikling i virksomheden igennem lang tid, som gør, at vi står stærkt i et internationalt marked for fiskemels- og fiskeolieprodukter, samtidig med at der fokuseres på optimal udnyttelse af energien, som anvendes til produktionen,” siger Johannes Palsson.

Ganske som i resten af fiskebranchen, så går bølgerne til tider højt, og for ikke mange år siden løb man hos den nordjyske koncern ind i en bølgedal. Det skete, da man i 2021 måtte dreje nøglen om på Hanstholm Fiskemelsfabrik. Fabrikken var ellers blevet opkøbt i 2014, men en lukning blev udvejen, da markedet var presset af manglen på råvarer, og så valgte FF Skagen i stedet at koncentrere sig om produktionen på Skagen Havn.

“Da vi lukkede, gjorde jeg det klart for personalet, at det på ingen måde havde noget med dem og deres indsats at gøre, men udelukkende handlede om, at vi ikke kunne få tilført nok råvarer til at opretholde produktionen,” fortæller Johannes Palsson.

Fileterede sild til hele verden

Lukningen af Hanstholm Fiskemelsfabrik til trods, så har FF Skagen siden 2015 løbende tilføjet nye aktiver til sin portefølje, hvilket har gjort, at man i dag er den eneste i Danmark, der fileterer sild i store mængder. Det sker gennem virksomheden Scandic Pelagic, der har til huse i både Skagen og Aalbæk. Her fileterede man i 2023 godt 87.000 tons sild og sørger dermed for, at sild i alle afskygninger lander på alverdens frokostborde.

Scandic Pelagic leverer, efter kundens opskrift, de færdige sild, hvorefter de kommer på glas hos kunden, der ligeledes selv står for distributionen, og foruden Danmark leveres der også store mængder sild til særligt Tyskland, Polen og Holland samt Skandinavien.

Ud fra forventningerne til 2023 nåede Scandic Pelagic ikke helt i mål med årets målsætning, men det skyldtes ifølge Johannes Palsson flere faktorer.

“Leverancerne af sild har været lavere, end vi havde forventet, og hvis vi kigger på silderogn, så oplevede vi her et voldsomt prisfald, hvilket gjorde, at vi ikke formåede at nå det, vi havde budgetteret med. Til gengæld har det set godt ud for resten af koncernen, hvilket betyder, at vi samlet set er ganske godt tilfredse med 2023, og vi ser også lyst på 2024. Lige nu (slutningen af februar, red.) ser det fornuftigt ud med kvoterne på tobis og blåhvilling, så vi er optimistiske i forhold til mængderne for 2024,” lyder meldingen fra Johannes Palsson.

Powered by Labrador CMS