Torskekvoter skaber uenighed:

"Det lugter mere af politisk end af biologisk rådgivning"

På baggrund af anbefalinger fra det Internationale Havundersøgelsesråd reduceres den samlede torskekvote i Nordsøen med 20 procent fra 2024 til 2025.

Der er generelt tilfredshed hos Danmarks Fiskeriforening, efter EU, Norge og Storbritannien i sidste uge nåede til enighed om flere vigtige fiskeriaftaler for 2025. Det er nemlig inden for rammerne af disse aftaler, at kvoterne for de vigtigste bestande for Danmark aftales, og derfor står det klart, at danske fiskere til næste år kan fange flere mørksej, rødspætte, hvilling og tunge end i 2024.

Samtig reduceres sildekvoten dog med cirka 20 procent, ligesom kullerkvoten reduceres en anelse - omend det kommer efter en markant stigning i 2024.

Men selvom aftalerne generelt er udtryk for en positiv udvikling, så er Danmarks Fiskeriforening sammen med kollegaer i Norge, Storbritannien og EU kritiske overfor den rådgivning, det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) giver for torsk i Nordsøen og Skagerrak. Det oplyser Danmarks Fiskeriforening i en pressemeddelelse.

ICES har nemlig valgt at give rådgivning ud fra, at der er tre beslægtede torskebestande i Nordsøen og Skagerrak.

De bestande er generelt i en fortsat positiv udvikling, men ICES anbefaler alligevel, at torsken i den sydlige del af Nordsøen bør beskyttes. Derfor skal der generelt fanges færre torsk i hele Nordsøen og Skagerrak, og på den baggrund har EU, Storbritannien og Norge valgt at reducere den samlede torskekvote i Nordsøen med 20 procent fra 2024 til 2025.

Dén anbefaling falder dog ikke i god jord hos fiskeriforeningen.

"Der er ingen tvivl om, at temperaturstigninger og klimaforandringer påvirker fødekæderne, og det er tydeligt, at torsken ikke vil være i den sydlige del af Nordsøen længere. Men ICES mener, at den sydlige torskebestand kan genskabes på samme niveau som for 25 år siden, og derfor vil de altså lave denne ret voldsomme begrænsning af fiskeriet på de nordlige bestande. Vi mener, de tager fejl. Det lugter mere af politisk end af biologisk rådgivning," lyder det fra fiskeriforeningens formand, Svend-Erik Andersen.

At aftalerne mellem EU, Norge og Storbritannien allerede er på plads betyder dog, at de danske fiskere nu har fuld klarhed over næste års fiskerimuligheder.

Powered by Labrador CMS