50 millioner i støtte til trawlskovle og tejner

Ni forskellige projekter har fået i alt 50 millioner kroner i støtte fra tilskudspuljen 'Grøn omstilling fiskeri'. Projekterne omfatter blandt andet udvikling af mere bæredygtig og skånsom teknologi og skal fremme den grønne omstilling af dansk fiskeri.

Offentliggjort Sidst opdateret

Dansk fiskeri står over for en vigtig omstilling, hvor fokus på klimaaftryk og mere skånsomme fangstmetoder er afgørende for fremtidens erhvervsfiskeri. Derfor har minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), nu valgt at styrke den grønne omstilling af dansk fiskeri.

Ni forskellige projekter har derfor fået i alt 50 millioner kroner i støtte fra tilskudspuljen 'Grøn omstilling fiskeri'. Det oplyser Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri i en pressemeddelelse.

Det har i 2024 været muligt at søge støtte til projekter, der bidrager til en grøn omstilling af fiskeri- og akvakulturerhvervet i Danmark blandt andet via tilskudspuljen, som er en del af det danske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogram og er medfinansieret af EU.

"Vi skal udvikle og ikke afvikle dansk fiskeri. Det er vigtigt, at dansk fiskeri tager de nødvendige skridt mod en grønnere fremtid. Det har vi i regeringen lagt en plan for med vores samlede udspil til fremtidens fiskeri. Og med tilskud som disse er vi med til at sikre, at erhvervet får bedre muligheder for at tilpasse sig og udvikle nye løsninger, der både er økonomisk, klimamæssigt og miljømæssigt bæredygtige," lyder det fra Jacob Jensen.

Tejner, trawlskovle og hundestejler i Østersøen

De 50 millioner kroner går til ni projekter, der alle fremmer klima- og miljøforbedrende løsninger eller undersøger muligheder for nye fiskerier i dansk fiskeri, og blandt projekterne, der får glæde af den økonomiske støtte er blandt andet følgende projekter:

- Udvikling af bæredygtigt fiskeri med garn og tejner

DTU Aqua har i samarbejde med Foreningen for skånsomt kystfiskeri fået tilskud til et projekt, der skal undersøge, om garn med lavere ståhøjde end traditionelle garn har en selektiv effekt. Derudover udvikles og testes brugen af tejner til fangst af strandkrabber, så fiskeriet bliver mere selektivt.

- Udvikling, test og demonstration af ny type trawlskovle

Virksomheden Sonus Fishery har i samarbejde med DTU Aqua fået tilskud til et udvikle og afprøve en ny type trawlskovle, der eliminerer kontakten med havbunden. De nye trawlskovle skåner havbundsmiljøet og vil reducere CO2-aftrykket fra fiskeriet, da de nye trawlskovle reducerer brændstofforbruget.

- Afprøvning af fiskeri efter hundestejle i Østersøen

DTU Aqua har i samarbejde med Danmarks Pelagiske Producentorganisation fået tilskud til at afprøve et pelagisk fiskeri efter hundestejler i Østersøen. Den lille fisk hundestejlen trives i Østersøen og findes i stort antal. Derfor er der potentiale i at afprøve et kommercielt fiskeri efter hundestejler.

Powered by Labrador CMS