Berygtet erhverv:

Oliver var krabbefisker i Nordnorge

Oliver Thor Krøyers er blot en af få danskere, som har prøvet kræfter med krabbefiskeriet.

Oliver Thor Krøyer har arbejdet som krabbefisker i Nordnorge. Et job, hvor søvn er en saga blot, hvor søen går højt, og hvor et hav af erfaringer står i kø for at komme med hjem.

Offentliggjort Sidst opdateret

“Jeg bliver aldrig søsyg,” lyder det kækt fra Oliver Thor Krøyer, med ekstra tryk på aldrig.

Efter en lang pause tilføjer han dog: “Men det gjorde jeg altså der.”

For enhver, der har prøvet kræfter med livet til søs, siger det nok en hel del om forholdene uden nærmere forklaring.

21-årige Oliver Thor Krøyer fra Odder har prøvet kræfter med det lige dele berømte og berygtede krabbefiskeri i Nordnorge, og han fortæller om sine oplevelser med et barskt erhverv, der bestemt ikke er for alle, men som har givet ham erfaringer og læring for livet.

Det hele startede, da Oliver Thor Krøyer, efter at have været i lære på Georg Stage, i begyndelsen af 2021 var frivillig på den danske skonnert Linden, som sejlede ud fra Tromsø. Han ville dog mere end at arbejde som frivillig og fik via en kontakt hyre på krabbekutteren ARCTIC OPILIO. Kutteren stævnede ud fra Båtsfjord i Nordnorge den 15. Marts 2021 med Oliver om bord og Barentshavet og uendelige mængder snekrabber i sigte.

“Det var lidt mærkeligt, for ingen vidste, at jeg kom. Men jeg kom om bord på samme vilkår som én, der har ti års erfaring, og så var det ellers bare af sted,” fortæller Oliver og forklarer, at krabbefiskeri er ikke noget, man nødvendigvis kan bruge en fiskeribaggrund til, da det er meget ufaglært og mest handler om, hvem der vil – og kan.

Typisk er det østeuropæere, der arbejder som krabbefiskere. De har, ifølge Oliver, en helt anden arbejdsmoral og er lidt hårdere i filten til at stå distancen. Mange prøver kræfter med krabbefiskeriet, fordi der er gode penge i det, men mange falder også hurtigt fra igen. Af den 35-40 mand store besætning på båden var kun en lille håndfuld skandinaver, og de fleste af dem var på broen, fortæller Oliver og understreger, hvor stor respekt han hurtigt fik for arbejdet og de garvede folk om bord.

“Vi kom ud i rigtig hårdt vejr, og normalt bliver jeg ikke søsyg, men det gjorde jeg jo så dér. Det er virkelig ubehageligt i starten, fordi man bliver helt kulleret i hovedet. Altså man kan ikke engang lave et simpelt regne stykke, hvis du forstår? Man er på non-stop og når aldrig rigtig at sove i de seks timer, man ikke har vagt. Det er det hårdeste, jeg nogensinde har prøvet. Jeg har været i militæret, og det her var meget hårdere end det, så det handler om at kæmpe noget mere med sig selv for at klare det, og man bliver helt ændret af det.”

Efter Oliver Thor Krøyers vidende, er han blot en af få danskere, som har prøvet kræfter med krabbefiskeriet, men han opfordrer uden tøven flere til at prøve det.

“Jeg tror ikke, ret mange danskere ved så meget om det, og det er også en niche, som man typisk kommer ind i ved at kende nogen. Jeg vil ikke anbefale det til folk, som ikke kan tåle fiskeriet i Danmark, men jeg er dog sikker på, at de fleste danske fiskere ville kunne klare det. Man skal nok være meget robust, men alle mennesker kan gøre det, det handler bare om energi og gejst. Man skal gå ind til det med en tilgang om at sætte det her stykke tid af til at give den fuld gas og ikke pive over noget, for det er så vanvittigt hårdt, og jeg kunne ikke sove den første måned, efter jeg kom hjem. Jeg var også ved at give op flere gange, så hvis man ikke kan sætte det til side og synes, det er for hårdt at arbejde i Netto, skal man nok lade være. Er man en smule eventyrlysten, er det dog bare om at komme af sted.”



Powered by Labrador CMS