Sommerhistorier på FiskerBladet:
Hirtshals Fiskeauktion er kommet godt igennem sammenlægning
For to år siden overtog Fiskernes Fiskesortering i Hirtshals den lokale fiskeauktion, der har eksisteret siden 1930, og dermed samlede man både fangst og salg i én virksomhed, som er ejet af godt 340 andelshavere.
Siden opkøbet af Hirtshals Fiskeauktion, har man været i gang med at sammenlægge de to virksomheder, og det arbejde begynder man nu at se udbyttet af. I dag er man der, hvor man, som auktionsmester Finn Møller siger, er i normal drift, og nu begynder arbejdet på en egentlig optimering, blandt andet i administrationen.
Sidste års regnskab viste et beskedent overskud i Hirtshals Fiskeauktion, og det skulle gerne, ifølge Finn Møller, begynde at se væsentligt anderledes ud i de kommende år, således at man kan se stordriftsfordelene ved sammenlægningen af de to virksomheder.
“Der har været nogle ting, som man også kan se på tallene, som vi har skullet rette op på og ændre, men ud over det, så er de første to år gået ganske godt. Nu er vi i det, som jeg vil kalde normal drift, og vi begynder så småt at kigge på de ting, som er mere overordnede. Det være sig ledelsen, bestyrelsen og administrationen, som vi lige så stille begynder at få styr på og tage stilling til, hvor vi kan optimere. Så der er hul igennem, vil jeg sige,” lyder det fra Finn Møller.
Det er to år siden, at Fiskernes Fiskesortering i Hirtshals overtog den lokale fiskeauktion, der har eksisteret siden 1930, og auktionsmesteren føler sig overbevist om, at sammenlægningen vil komme de godt 340 andelshaverne til stor gavn. Nu har man nemlig en finger med i spillet på begge sider af bordet, modsat tidligere, hvor man blot stod for fangsten af fisken.
“Der er ingen tvivl om, at når vi nu drifter det hele selv, så kan vi bedre sætte en linje, som vi føler er i tråd med det, der kommer til at ske på den side af bordet (salget, red) i forhold til kvoter og alt muligt andet. Vi kan bedre navigere og omstille os, og det føler jeg, at vi allerede nu har fået en hel del ud af,” siger Finn Møller.
Flere fisk - men faldende priser
2023 ser ud til at blive et fornuftigt år, hvor man når samme omsætning som i 2022, men på grund af faldende priser, så skal årets resultat ses i sammenhæng med, at der er fanget væsentligt flere fisk end året før. En melding der falder godt i tråd med Hanstholm Fiskeauktions udmelding, der også nåede samme årsresultat i 2023 som i 2022, men på baggrund af flere tons solgt fisk end året før.
Af flere forskellige årsager ser det ud til at torskekvoten, der ellers blev hævet i 2023, ikke bliver fanget, og det ærgrer selvsagt Finn Møller, der frygter, at det kan få indvirkning på kvoten for 2024. Han konstaterer samtidig, at Skagerrak er i topform, fyldt med fisk, og vi skal, ifølge Finn Møller, mange år tilbage, for at finde en lignende tilstand, hvilket han naturligvis glæder sig over.
“Nu har jeg været i branchen i 30 år, og jeg kan ikke mindes at have set så mange torsk, som der er lige nu. Det gør sig også gældende for alt andet fisk, måske lige på nær rødspætter, hvor kvoten måske er en anelse for høj, i forhold til den faktiske bestand, men derudover må jeg bare sige, at det ser rigtigt godt ud. Så Skagerrak er et særdeles godt sted, og det håber jeg, man er opmærksom på fra politisk, side når kvoterne skal fastsættes. Lige nu (december 2023, red.) er der masser af kvote på torsk tilbage, og det er med til at presse prisen ned ad, fordi eksportørerne jo godt er klar over, at bliver det godt vejr, så kan de få fat i al den fisk, de vil have, og så går de og venter i stedet for at købe. Det er udbud og efterspørgsel, og det kan vi ikke gøre så meget ved, fordi markedet reagerer prompte på situationen,” konstaterer auktionsmesteren.
“Vi havde troet og håbet på, at vi kunne lave et bedre resultat i år i forhold til sidste år, men vi må nok konstatere, at vi ender på samme resultat til trods for højere kvoter og samlet set mere fangst.”
Fokus er stadig på Skagerrak
Hovedområdet for Hirtshals Fiskeauktion har altid været og vil fremadrettet også være Skagerrak, men man har øjnene rettet mod nord, hvor man håber på, at norske fiskere vil kunne levere fisk til auktionen fra 2024.
“Vores fokusområde vil altid være vores nærområde, men skal vi kigge nye steder hen, så er det klart at Norge er attraktivt. Mængderne deroppe er så store og deres prisstruktur og en afregning, hvor man må sige, at der er store muligheder for de fiskere, der finder det attraktivt at sende deres fisk til enten Hirtshals eller Hanstholm. Jeg ved ikke, hvor Hanstholm var i dag, hvis det ikke var for Norge, og jeg vil tro at mindst 50 procent af deres fisk kommer derfra. Vi kommer ikke til at hente de mængder, men derfor er Norge stadigvæk interessant for os,” siger Finn Møller, der ligesom Hanstholm Fiskeauktion, vil få den norske fisk hertil via lastbiler, fordi som han siger:
“Det kan simpelthen ikke betale sig for en fisker, at sejle herned. Det er meget mere rentabelt at fragte fisken med lastbiler, så det bliver den måde, vi kommer til at gøre det på. Der er både en tidsfaktor for fiskerne, men der er også det faktum, at med de brændstofspriser vi har lige nu, så kan det slet ikke svare sig at sejle herned fra Norge.”