Leder:

Fiskeriet på Grønland er en særlig størrelse

I anledningen af jagt- og fiskerimessen PolarExpo 2024 sætter vi på FiskerBladet i de kommende uger spot på fiskeriet på Grønland.

Vores lande er vidt forskellige, og vi er adskilt af flere tusinde sømil. Alligevel er Danmark og Grønland forbundet gennem både rigsfællesskab, fælles historie og vores store kærlighed til havet - og netop derfor har vi på FiskerBladet - i anledningen af jagt- og fiskerimessen, PolarExpo, i Ilulissat - valgt i disse uger at øge fokus på vores venner i nord.

Grønland er verdens største ø og har godt 56.000 indbyggere, hvoraf knap 20.000 bor i hovedstaden Nuuk. Derudover er det et land, der i høj grad lever af fiskeindustrien, som står for over 90 procent af Grønlands eksport.

Fiskeriet, der domineres af de to virksomheder Royal Greenland, som er Selvstyreejet, og det privatejede Polar Seafood, kan deles op i det kystnære fiskeri, som forsyner landbaseret indhandling, og det havgående fiskeri, som primært består af fabrikstrawlere med produktion ombord, og de vigtigste arter er torsk, hellefisk, makrel, krabber og rejer.

Det var en hurtig håndfuld kolde fakta, men historien om grønlandsk fiskeri rummer meget mere end det. Som man i de kommende dage kan læse på FiskerBladet, så er det blandt andet historierne om mennesker, der kæmper mod klimaforandringer og ændrede levevilkår, personer, der kæmper for at skabe forståelse mellem fiskere, biologer og forvaltere, og virksomheder, der går den ekstra mil for at levere solide produkter til arktiske forhold.

Ved at have et tema om Grønland i FiskerBladet håber vi at kunne hjælpe med at knytte endnu stærkere bånd mellem vores lande og præsentere hinanden for de udfordringer, som vi hver især kæmper med - og de muligheder, som vi hver især har at byde på.

Derfor fortsætter vi også i fremtiden med at fortælle historier, der går på tværs af rigsfællesskabets grænser, så tøv ikke med at række hånden ud, hvis I har spændende historier, der fortjener plads på siderne hos Danmarks ældste fiskerimagasin.

Til sidst vil jeg ønske rigtig god læsning!

Stefan Holmager Larsen
Redaktør

Powered by Labrador CMS