Læsø-fisker: ‘Kameraovervågning er en psykisk belastning’
I godt to år har fiskere i Kattegat haft kameraovervågning på deres fiskekuttere, og utilfredsheden med prøveordningen, der løber frem til udgangen af 2023, er stigende i takt med, at det psykiske arbejdsmiljø er presset.
Af Jonas Hooge
“Jeg kan mærke, at frygten for at lave fejl og måske overse noget er kommet snigende. Det er på mange måder blevet et pres i hverdagen, og det, synes jeg, er voldsomt ubehageligt”.
Sådan lyder ordene fra Læsø-fiskeren Thomas Christiansen. Han er blandt dem, som har deltaget i SDU’s undersøgelse, der kortlægger arbejdsmiljøet blandt Kattegat-fiskerne. Siden oktober har han nemlig selv haft de omdiskuterede kameraer ombord på sin fiskekutter Andrea Klitbo, og han kan allerede mærke en påvirkning af hans humør.
“For nu at sige det, som det er, så synes jeg, det er rigtig træls med overvågningen, og der er ingen tvivl om, at det er en psykisk belastning. Jeg er sådan set ligeglad med, om de kommer til at filme mig, det er ikke så meget det, det lever jeg fint med, men jeg syn es det er voldsomt provokerende over for et helt erhverv, at vi skal overvåges så voldsomt, som tilfældet er”.
Thomas Christiansen har længe været udtalt kritiker af kameraovervågningen og deltaget i flere demonstrationer. Derfor har han også snakket med flere af sine kolleger for at udveksle erfaringer og meninger, og hidtil har det overordnede tema været frustrationer og stress blandt fiskerne.
“Jeg talte med en kollega, som sagde, at når han sejler ud af Kattegat og ind i Skagerrak, hvor der slukkes for overvågningen, så sænker han sine skuldre og slapper af, for nu ved han, at han ikke bliver overvåget. Det er da et tydeligt tegn på, at noget er galt, for det er da ikke sundt at stå med skuldrene oppe over ørene på den måde. Vi prøver ikke at gøre noget forkert eller snyde, men man er bange for at gøre noget forkert, som man i sidste ende kan blive straffet for. Så det er, om man vil det eller ej, en psykisk belastning med overvågning,” siger han