Nyt stort underskud hos Royal Greenland

Royal Greenland måtte i 2024 notere et underskud på 196 millioner kroner før skat.

2024 blev endnu et år med blodrøde tal i regnskabet hos Royal Greenland. Det oplyser den grønlandske koncern i en pressemeddelelse.

Resultatet før skat udgør således et underskud på 196 millioner kroner, mens omsætningen beløber sig til 5,6 milliarder kroner. Til gengæld er det ordinære driftsresultat dog forbedret med 116 millioner kroner i forhold til sidste år, hvilket er drevet af en stærkere udvikling for flere kernearter som snekrabber, torsk og kogte & pillede rejer– dog med undtagelse af skalrejer.

"Driften er dog endnu ikke tilbage på tidligere niveauer, og kombineret med de foretagne nedskrivninger er årets resultat ikke tilfredsstillende for Royal Greenland," lyder det i meddelelsen fra.

Torskeproduktionen er i balance

De negative miner til trods, så har 2024 været et positivt år for Royal Greenlands hovedmarkeder, med fremgang i flere af kernekategorierne.

Den samlede torskekategori er nu nemlig overskudsgivende, understøttet af trawlerfiskeri i Østgrønland og Barentshavet samt en stigning i produktionen af Nutaaq-torsk til 10.000 tons. Hellefisk oplever stærk efterspørgsel på nøglemarkederne i Kina, Japan og Taiwan, og salget til det amerikanske marked er i vækst. Også kategorien kogte & pillede rejer viser positive takter, hvor effektiv produktion og højere salgspriser har gjort den overskudsgivende igen.

"Det glæder mig, at vi har opnået solide resultater i både torsk, hellefisk og kogte & pillede rejer. Vores landbaserede torskeproduktion i Grønland er for første gang i balance, og vi ser stabil efterspørgsel og stigende priser på tværs af Europa, Asien og Nordamerika. Det giver os et godt udgangspunkt for 2025," siger den konstituerede CEO i Royal Greenland, Preben Sunke, der tidligere på året tog over efter koncernen stoppede samarbejdet med Susanne Rajamand.

Udfordringer i Chile og Norge

På trods af de markante driftsforbedringer er årsresultatet dog altså negativt påvirket af udfordringer i udlandet. I Chile er de forventede afkast fra koncernens aktiviteter udeblevet, hvilket har ført til en nedskrivning af tilgodehavender på 220 millioner kroner, men Royal Greenlands samarbejdspartner i Norge ikke har fået adgang til de forventede krabbelicenser. Det har betydet at samarbejdspartnerne ikke har kunnet påbegynde fiskeriet i 2025.

"På den baggrund har vi nedskrevet vores tilgodehavender med 57 millioner kroner. Samlet set udgør disse nedskrivninger 277 millioner kroner, hvilket selvfølgelig får en betydelig effekt på årsresultatet," fortæller Preben Sunke.

Powered by Labrador CMS