EU indleder voldgiftssag mod Storbritannien for brud på Brexit-aftale

Tobis bruges primært til produktion af fiskemel og fiskeolie.

Efter Storbritannien sidste år besluttede at forbyde fiskeri efter tobis i britisk farvand har EU-Kommissionen nu besluttet at indlede en voldgiftssag for brud på Brexit-aftalen.

Om tobisfiskeriet:

Fiskeriet efter tobis, der hovedsageligt anvendes til produktion af fiskeolie og fiskemel, er en særdeles vigtig del af dansk fiskeri, og de danske fiskere har 96 procent af EU's tobiskvote i Nordsøen.

Den manglende adgang til britisk farvand har kostet de danske fiskere dyrt, fordi det har medført at man har været langt fra at udnytte hele den kvote, der ellers kunne fiskes i området.

Forbuddet vurderes at koste de danske fiskere mere end 150 millioner kroner årligt, og i fiskeri- og forarbejdningsindustrien vurderes omsætningstabet at være på mere end 600 millioner kroner.

Kilde: DFPO og DPPO

Selvom det er flere år siden, at Storbritannien forlod den Europæiske Union, så går bølgerne fortsat højt imellem De Britiske Øer og resten af Europa.

Sidste år besluttede Storbritannien at forbyde fiskeri efter tobis i britisk farvand, og i EU mener man, at det er et klart brud på den aftale, der blev indgået i forbindelse med landets udtrædelse af unionen - det såkaldte Brexit, hvor blandt andre de danske fiskere betalte dyrt for fortsat at have adgang til fiskeri i britisk farvand.

Derfor har EU-Kommissionen nu besluttet at indlede en voldgiftssag mod Storbritannien for brud på Brexit-aftalen - til stor glæde for Danmarks Fiskeriforening Producentorganisation, Danmarks Pelagiske Producentorganisation og Marine Ingredients Denmark. Det oplyser de tre foreninger i en pressemeddelelse.

"Det er meget positivt, at EU-Kommissionen står fast og arbejder for at sikre EU’s interesser i forhold til Storbritannien. Det skal EU-Kommissionen have ros for. Vi vil også gerne rose den danske regering og de danske EU-parlamentarikere for at have fulgt sagen til dørs over for EU-Kommissionen. Det er vigtigt, ikke bare for dansk fiskeri, men for hele EU-samarbejdet, at vi kan regne med, at EU-Kommissionen sikrer den aftale, der blev indgået i forbindelse med Brexit," lyder det fra formand for Danmarks Fiskeriforening Producentorganisation, Svend-Erik Andersen.

Tyndt grundlag for forbud

Det britiske forbud er gennemført med en argumentation om, at man ønsker at beskytte fødegrundlaget for en række fuglearter, men det er på et meget tyndt fagligt grundlagt, som både EU og det Internationale Havforskningsråd (ICES) er skeptiske over for. Derfor bliver forbuddetkaldt 'diskriminerende', da det alene reelt rammer EU's fiskere.

"Brexit har haft voldsomme konsekvenser for store dele af dansk og europæisk fiskeri. Med tobisforbuddet eskalerede briterne yderligere og udenfor ret og rimelighed. Med voldgiftssagen sender man fra EU et klokkeklart signal til Storbritannien og til alle andre tredjelande om, at uansvarlig fiskeriforvaltning i yderste konsekvens kommer til at koste adgang til vores attraktive indre marked. Det er meget positivt, at man nu aktivt kobler fiskeri- og handelspolitik," siger formand for Danmarks Pelagiske Producentorganisation, Jens Schneider Rasmussen.

Forbuddet mod fiskeri af tobis i britisk farvand anslås at koste de danske fiskere mere end 150 millioner kroner årligt, mens omsætningstabet i fiskeri- og forarbejdningsindustrien vurderes at være på mere end 600 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS