Danske fiskere er sikret fiskeri efter jomfruhummer i Kattegat

Det er fortsat muligt for danske fiskere at fiske efter både jomfruhummer og tunge i Kattegat. Det står klart, efter EU-landene natten til onsdag blev enige om fiskekvoterne for Nordsøen, Skagerrak og Kattegat i 2025.

Offentliggjort Sidst opdateret

Efter lange forhandlinger mellem EU-landene lykkedes det natten til onsdag at få fordelt fiskekvoterne for Nordsøen, Skagerrak og Kattegat i 2025. Det oplyser Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri i en pressemeddelelse.

Fra dansk side har det været vigtigt at sikre en tilstrækkelig bifangstkvote for torsk i Kattegat, så fiskeriet efter jomfruhummer kan fortsætte, samtidig med at der tages et nødvendigt hensyn til torsken, der har det svært i Kattegat. Resultatet af forhandlingerne er blevet, at jomfruhummerfiskeriet i Skagerrak og Kattegat kan videreføres på et uændret kvoteniveau, mens bifangstkvoten for torsk midlertidigt reduceres med 21 procent samtidig med, at den tidligere mulighed for at give ekstra bifangstkvoter for torsk til de fartøjer, der deltager i kameraprojektet i Kattegat ophører.

"Jeg er glad for, at det lykkedes os at fastholde muligheden for et fiskeri i Kattegat efter både jomfruhummer og tunge. Det er meget vigtigt for havnene rundt om Kattegat. Desværre var der ikke vilje til at understøtte et forsat kameraprojekt i Kattegat med incitamenter til fartøjer, der deltager i projektet. Jeg vil drøfte kontrollen af fiskeriet generelt med Folketingets partier i forbindelse med de kommende forhandlinger om fremtidens erhvervsfiskeri," lyder det fra fiskeriminister Jacob Jensen (V).

Alle kvoter for 2025 er på plads

Aftalen om fiskekvoterne kommer i forlængelse af de fiskeriaftaler, som EU i sidste uge indgik med Storbritannien og Norge. Her blev der sikret gode fiskerimuligheder for danske fiskere i Nordsøen efter mange af de fælles bestande, hvor dansk fiskeri har langt størstedelen af sin omsætning.

"Det har været lange forhandlinger med mange hensyn, der skulle balanceres. Overordnet set har vi fået det bedst mulige resultat med hjem til Danmark og de danske fiskere, som med den samlede aftale nu har fuldt overblik over, hvad de kan fiske i 2025 – også i forhold til Norge og Storbritannien," siger Jacob Jensen.

Lige som sidste år var makrel igen i år et vigtigt tema for Danmark. Der er mange EU-lande, som har en stor interesse i makrelfiskeriet og en historisk aftale fra 1983-84 blev drøftet i forhold til den nye situation, der blandt andet er opstået efter Brexit. Danmark afgav en erklæring, der understregede, at Danmark fremover forventer, at aftalen fra 1983-84 respekteres ved fordelingen af makrelfiskeriet.

Powered by Labrador CMS