Rettidig omhu er filosofien i Strandby

Mange års erfaring og konstante udfordringer for fiskeriet har lært auktionsmester Jesper Kajgaard, hvor vigtigt det er at være på forkant med tingene.

Offentliggjort Sidst opdateret

Jesper Kajgaard er auktionsmester på Strandby Fiskeauktion, og han er en glad mand – med god grund. 2024 gav nemlig en øget omsætning for auktionen på omkring 40 procent sammenlignet med 2023. 

“Det har været et rigtig godt år, og det er vi jo godt tilfredse med,” lyder det fra auktionsmesteren.

En del af forklaringen kan findes i, at Samlecentralen i Strandby har købt Skagen Samlecentral, og det har smittet af på hele branchen i Strandby. Det har betydet flere fisk, længere auktioner og dermed en øget omsætning. Samtidig har det været et fint år for fiskerne, og det giver grund til optimisme for 2025.

Et familieforetagende

Strandby Fiskeauktion blev grundlagt i 1942, og i 1975 overtog Jesper Kajgaards onkel den. I 1994 kom Jesper Kajgaard selv til, blev medejer i 2003 og købte senere sin onkel ud i 2007. Det lå ellers ikke i kortene, at det var sådan, det skulle være, men i dag kan han slet ikke forestille sig andet.

“Det hele var ret tilfældigt. Min far og bedstefar var lokale fiskere, og jeg har altid brugt meget tid på havnen, men jeg havde slet ikke i tankerne, at jeg skulle noget med fisk. Jeg var under uddannelse som revisor, og min onkel havde tilfældigvis en elev på auktionen, der skulle ind som soldat, og jeg manglede en kontorplads. Så sådan kom det i værk. Jeg lærte mere og mere om branchen og blev rigtig glad for det,” fortæller Jesper Kajgaard. 

Han understreger, at han slet ikke ville kunne undvære det og bestemt regner med at tage 15-20 år mere på pinden som auktionsmester.

Som historien har det med at gentage sig, er Jesper Kajgaards ældste søn nu blevet tilknyttet auktionen nogle timer om morgenen, hvor der er mest travl. 

“Jeg havde en ældre medarbejder, som stoppede, og så opstod den mulighed. Min søn er revisor, så det med ham og auktionen ved vi dog ikke lige, hvor ender. Men det er dejligt, at han er interesseret i det, og på den måde får han det bedste fra to verdener, som han siger,” lyder det fra Jesper Kajgaard efterfulgt af et grin.

På forkant med begivenhederne

Aktiviteterne fra Skagen, der nu er flyttet til Strandby Samlecentral, har uden tvivl bidraget til fremgangen i hele branchen i Strandby, men de mange års erfaring med skiftende og usikre tider for fiskeriet har også givet læring i, hvordan man selv hjælper tingene på vej. 

“Der er altid noget, der truer fremtiden, og det er en usikker branche, så man er nødt til at tilpasse sig. Nogle år har vi måttet trykke på nogle knapper, men der er eksempelvis omkostninger, der kan justeres ved at spare på mandskab. Så det er med at udvise rettidig omhu, for det hele svinger meget. Vi er kommet igennem både corona og finanskrise, men det er vigtigt at være på forkant, og jeg ved fra erfaring, at man skal være vågen om det, der rør sig,” fortæller Jesper Kajgaard.

Foruden omstillingsparathed er samarbejde og sammenhold i Strandby også vigtigt for, at hele branchen trives. Industrivirksomhederne er altafgørende for, at hele kredsløbet fungerer, og blandt andet kan man opretholde gode priser på auktionen, fordi forarbejdningen er så tilgængelig og tæt på.

“Vi prøver sammen at få det til at fungere for byens bedste, og det har vi formået indtil videre. Vi har et super godt samarbejde i hele branchen i byen og går meget op i at holde sammen, og det er vigtigt og sådan noget, der skal til. Strandby-bådene har været gode til at omstille sig, og fiskerne er flittige og tager altid på havet, og vi er kendt for at have stabil tilførsel. Så det er flot, at vi som en lille by kan klare det så godt,” lyder det fra auktionsmesteren.

Nye initiativer

I Strandby henter man omkring 70 procent af den fisk, der sælges i byen. De lokale fiskere er flinke til at sende deres fangst hjem, uanset hvor de lander den, og kunderne holder godt ved, men det har ikke forhindret branchen i at tænke kreativt. Blandt andet har det resulteret i, at auktionen, Samlecentralen, Fiskeriforeningen og byens fiskeeksportører er gået sammen om at lave et lille fragtselskab. Det fungerer sådan, at fiskerne ikke betaler for at få deres fisk bragt til Strandby.

“Vi er blevet enige om at gøre det for at få nogle flere fisk til byen. Vi ved, hvor vigtigt det er at fragte fisk til Strandby, og det er det, vi kæmper for hver dag, så det har vi fundet nødvendigt herinde fra land. Ligesom det var godt tænkt fra Samlecentralens side at overtage aktiviteterne fra Skagen, så prøver vi også at gøre noget aktivt for at sikre, at branchen fortsat trives,” siger Jesper Kajgaard. 

Powered by Labrador CMS