Ny klynge vil fremme bæredygtighed i fiskeriet

Selvom Danish Ocean Clusters hovedsæde ligger i Hirtshals, så er organisationen for medlemmer i hele Danmark.

I Danmark vil der i løbet af de næste fem år ske en stor stigning i antallet af landbaserede anlæg og akvakultur, hvorfor der skal fremstilles ny teknologi til opgaven. Det skal den nye klynge Danish Ocean Cluster hjælpe til med.

Offentliggjort

Dansk fiskeri og akvakultur har fået en ny maritim klynge. Under navnet Danish Ocean Cluster har Hirtshals Havn, Nordsøen Forskerpark og Greenport North nemlig taget initiativet til organisationen, der skal være et centrum for bæredygtige initiativer, som både gavner miljøet og skaber nye kommercielle muligheder for virksomheder i sektoren.

En central opgave for Danish Ocean Cluster er således at inspirere endnu flere virksomheder til at indgå i cirkulære symbioser, der reducerer spild og mindsker CO2-aftrykket. 

“Det hele ER meget nyt endnu, så vi skal naturligvis finde vores roller i alt det her, både som enkeltpersoner og som organisation, men når det er på plads, skal Danish Ocean Cluster gerne være den organisation, som folk går til, hvis man vil vide mere om akvakultur og eksempelvis hvilke finansieringsmuligheder, der findes,” fortæller Linn Indrestrand.

Hun er til daglig Head of Fishery & Maritime Services hos Hirtshals Havn og desuden formand for Danish Ocean Cluster.

“I Danmark findes jo et væld af fonde, der gerne vil investere i bæredygtige projekter, og vi har allerede rigtig mange, der kigger vores vej, så der skal nok blive noget at se til,” siger Linn Indrestrand.

Islandsk inspiration

Om Danish Ocean Cluster:

Danish Ocean Cluster tilbyder medlemskab til alle virksomheder, videninstitutioner og organisationer, der arbejder med bæredygtige initiativer inden for blandt andet fiskeri, akvakultur, fiskeriteknologi og industri i danske fiskerihavne, samt innovation inden for energi og restråstof.

Hovedformålet med klyngen er at styrke kommercielle relationer blandt akvakultur- og fiskerirelaterede virksomheder og fremme innovative samt cirkulære forretningsmodeller, specielt i det nordatlantiske område.

En hjørnesten i denne proces bliver at forberede virksomheder i Danmark på at favne nye industrier, blandt andet ved at forbedre udnyttelsen af ressourcer og omdannelsen af restprodukter til råvarer.

Kilde: Danish Ocean Cluster

Inspirationen til Danish Ocean Cluster kommer fra søsterorganisationen Iceland Ocean Cluster, der har været en markant drivkraft i omstillingen af fiskeindustrien i Island. Den islandske klynge, der har eksisteret i 12 år og har 70 islandske virksomheder som medlemmer, har nemlig blandt andet været en hovedaktør i at tage produktionen af torsk fra traditionel udnyttelse, hvor store dele af torsken blev til affald, til nu at udnytte mere end 90 procent af alle ressourcer i fisken.

“Det er ganske imponerende, at Iceland Ocean Cluster har samlet islandske virksomheder indenfor ‘Den Blå Sektor’ for at øge udnyttelsen af torsken, så man i dag skaber værdi af mere end 90 procent af al torsk, der landes i Island. Det er virkelig et eksempel til efterfølgelse,” fortæller Linn Indrestrand begejstret.

Men hvad der er godt for det islandske cluster, kommer også Linn Indrestrand og de andre i det danske Cluster til gavn.

“Vi er en søsterorganisation til dem, men hvor deres overskrift er ‘100% cod’, så er vort ‘100% flow’. Vi har et tæt samarbejde, hvor vi deler viden, netværk og samarbejder og støtter hinanden inden for den blå økonomi. Noget, som er til fordel for vores medlemmer i både Island og Danmark.”

Ikke kun et Hirtshals-projekt

Selvom Hirtshals Havn er blandt initiativtagerne til den nye klynge - og selvom organisationens hovedsæde ligger i den nordjyske havneby, så rækker fokus dog længere end til blot byskiltet.

“Godt nok ligger Danish Ocean Cluster i Hirtshals, men det er altså IKKE en organisation for folk fra Hirtshals. Folk fra hele landet er velkomne, og vi arrangerer altså også aktiviteter og ture ud i landet - blandt andet til Skagen Havn,” lyder det fra Linn Indrestrand.

Danish Ocean Cluster har allerede taget fat i arbejdet, og organisationen er blandt andet gået ind i udviklingen af laksehubben i Hirtshals og en forbedring af bæredygtige værdikæder inden for fiskeri i samarbejde med DTU Aqua.

Powered by Labrador CMS