Ocean Prawns:
Et bornholmsk rejeeventyr i Grønland
Skipper og ejer af virksomheden Ocean Prawns, Kristian Barslund Jensen, tog til Grønland som 20-årig for at fiske. Det var starten på en rejse fyldt med spænding, udfordringer og millioner af rejer.
“Jeg tog med min far ud at fiske, og så kom jeg først rigtigt i land igen 50 år senere,” fortæller bornholmske Kristian Barslund Jensen.
Han var aldrig i tvivl om, at han skulle være fisker og havde nok længslen efter at tage langt væk hjemmefra i generne.
“Min far drømte altid om at fiske langt væk. Det var dengang, jeg stadig gik i skole, og han startede med at tage til Nordnorge og fiske laks. Så gik det jo sådan, at jeg også ville med.”
Som sagt, så gjort, men dengang forestillede Kristian Barslund Jensen sig ikke, hvor meget vand og hvor mange rejer, der ville komme til at løbe igennem hans system de næste mange år og føre til den succesfulde virksomhed, han har den dag i dag.
Efter at have prøvet lykken med laksefiskeri i Nordnorge, tog en flok bornholmske fiskere i 1967 til Grønland. Laksegarnene fra Østersøen duede dog slet ikke til de arktiske forhold, så man gik over til den japanske metode, og det blev til gengæld en kæmpe succes.
“Jeg var deroppe for første gang som skipper i 1971, og så tog det hele ellers fart for mig derfra,” lyder det fra Kristian Barslund Jensen.
Efter nogle gode år med laksefiskeri lagde amerikanerne dog pres på den danske regering for at få stoppet kvoterne, og en lang historie kort sluttede det i 1975. Mange af de bornholmske fiskere valgte derfor at rigge om til rejefiskeri med hjælp fra staten. Blandt dem var Birger Pedersen, som Kristian Barslund Jensen slog sig sammen med, og det blev starten på et langvarigt og tæt partnerskab.
I 1976 skrev de to kontrakt med Langsten Skibsværft om en helt ny rejetrawler, og i 1978 så Ocean Prawns - skibet og virksomheden af samme navn – dagens lys.
“Det var en stor succes fra start, og det gik over stok og sten. Birger Pedersen havde et par års erfaring med rejefiskeriet, men jeg gik fra knap at have prøvet det før til at have en stor trawler til selvsamme formål. Vi gik fra små hjemlige fartøjer til noget helt andet, så det var en stor udfordring. Samtidig startede vi med at have to vintre alene i Østgrønland, og det var et kæmpe fiskeri, så der lagde vi grundstenen til hele koncernen,” fortæller Kristian Barslund Jensen.
Knopskydning hele vejen
Erfaringen kom dog hurtigt, og det varede ikke længe, før virksomheden fik vokseværk.
Fra Grønland spredte rejefiskeriet sig til Canada og Nordatlanten, og i dag består Ocean Prawns af 32 forskellige selskaber og beskæftiger omkring 730 personer globalt. Som det seneste har virksomheden i år søsat en helt ny trawler ’Atlantic Enterprise’.
Som Kristian Barslund Jensen fortæller, har det været knopskydning hele vejen rundt, og forretningen har forgrenet sig vidt og bredt, men én ting har ikke ændret sig.
“Vi har fisket ved Grønland alle årene og beholdt forbindelsen der. Det er kun vores båd Ocean Tiger, der fisker der i dag langs både vestkysten og østkysten, men vi er den eneste båd på EU-kvoten, der beskæftiger grønlændere. Det gælder omkring ti grønlandske familier, og det er vi stolte af.”
Kristian Barslund Jensen stoppede med at sejle for seks år siden, men selv om han er gået på land, og sønnen Daniel Barslund er trådt til som direktør for firmaet, refererer alle skipperne stadig direkte til Kristian.
“Jeg har aldrig lavet nogen bedre deal end at gå ind i rejefiskeriet dengang. Selvom jeg ikke er aktiv på havet længere, så sidder alle oplevelserne dybt i mig, og jeg er aktiv i firmaet på en anden måde. Nu har min søn overtaget ledelsen, så både firmaet og forbindelsen til Grønland bliver heldigvis i familien,” siger skipper Kristian Barslund Jensen.