Nyt demonstrationsanlæg skal opdrætte afrikansk ferskvandsfisk
Et nyt demonstrationsanlæg opstillet på uddannelsesinstitutionen CELF i Nykøbing Falster skal vise, hvordan man kan opdrætte sunde og velsmagende fisk på land.
Læs også:
-
Danmarks ældste fiskehandler dropper salg af opdrættede fisk
-
Nyt projekt vil forbedre produktionen af opdrættet fisk
-
Har knækket koden – Sashimi Royal er klar til yderligere vækst
-
Stort potentiale for mere miljø- og klimaeffektivt fiskeopdræt
-
Skyder med skarpt mod Rasmus Prehn – Savner velfærd til fisk
Fiskeopdræt på land har et lavt klimaaftryk og kan derfor blive et nyt 'husdyr' i dansk landbrug. Sådan er tanken bag de to nye EU-projekter TETRAS og Aqualoop. Derfor bliver der nu opstillet et demonstrationsanlæg på Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland Falster (CELF) i Nykøbing Falster, som skal vise mulighederne for at opdrætte fisk på land. Det skriver Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse.
"Vi skal have mere fiskeopdræt ind på land, hvor næringsstofferne kan udnyttes direkte i planteproduktionen, og vi samtidig kan udnytte de tomme stalde, som flere landmænd har stående. En stor del af de fisk vi spiser, er importerede – en del helt fra Asien, så målet er også at skabe kortere vej fra opdræt til spisebord, og samtidig styrke og udvikle lokale arbejdspladser," lyder det fra formand for kommunens erhvervs- og udviklingsudvalg, John Brædder.
Opdræt af afrikansk ferskvandsfisk
I første omgang skal demonstrationsanlæg huse den store ferskvandsfisk clarias, som oprindelig kommer fra det centrale Afrika. Fisken, der er kendetegnet ved at være meget robust og god til at tilpasse sig de miljøer, de lever i, har ikke behov for medicin, hvilket både er godt for kvaliteten af fisken, og for fiskegyllen, der efter planen skal hjælpe landbruget og spredes på de nærliggende marker. Senere er det planen, at andre fisk som eksempelvis regnbueørred ligeledes skal kunne give erfaringer i demonstrationsanlægget.
I Sverige har virksomheden Gårdsfisk haft stor succes med udviklingen af kommercielle anlæg og opdræt af clarias, som allerede er ude i handlen. Gårdsfisk bistår derfor også med viden og erfaring omkring det nye demonstrationsanlæg, og udsigterne til at lære af den svenske bedrift vækker stor begejstring på Lolland-Falster.
"Vi ser et stort potentiale i opdræt af fisk i landbaserede anlæg, både de helt store anlæg som Skagen Salmons i Skagen samt mindre gårdanlæg. Opdræt af ferskvandsfisk bidrager med nye forretningsmuligheder for vores lokale landmænd, og samtidig udvikling af nye arbejdspladser her på Lolland-Falster. Vi glæder os til at være med i testfasen, til at samarbejde på tværs af organisationer og fagligheder, og være med til at sætte skub i denne spændende udvikling," siger Annette Løttrup-Moore, projektleder hos Business Lolland-Falster.
Demonstrationsanlægget skal give hands-on undervisning til eleverne på både gymnasiet og på fødevareuddannelserne hos CELF, ligesom både universiteterne RUC og KU står klar til at anvende testanlægget til projektarbejde.