Kortlægning skal afdække udledning af PFAS i industrirøg

Partierne bag PFAS-handlingsplanen sætter nu gang i en kortlægning af, hvor mange danske virksomheder der udleder PFAS til luften gennem industrirøg.
Læs også:
-
Nu starter Danmarks største genopretningsprojekt i Øresund
-
Sådan skal livet på havbunden genoprettes med trawlforbud
-
Nu skydes ny havnaturfond på en halv milliard i gang
-
Nye regler for klapning i Limfjorden skal øge beskyttelsen af havmiljøet
-
Havne og diger får milliontilskud mod oversvømmelser og erosion
Danske virksomheder kan udlede PFAS til luften gennem industrirøg, men omfanget af problemet er ukendt. Derfor bliver der nu sat gang i en ny undersøgelse, som skal kortlægge, hvor stort omfanget er af PFAS i luft fra danske virksomheder, samt hvilke PFAS-forbindelser der er tale om. Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.
Kortlægningen skal være med til at sikre det nødvendige vidensgrundlag for, at Miljøstyrelsen kan udarbejde grænseværdier for PFAS i røg, og den forventes færdig i 2026. Der er endnu ikke andre lande, der har fastsat grænseværdier for PFAS i røg, og Danmark bliver dermed de første med det arbejde, partierne nu igangsætter.
"Der har den seneste tid været massiv medieomtale af den danske virksomhed Accoat, der udleder PFAS gennem virksomhedens industrirøg. Derfor har jeg bedt Miljøstyrelsen sikre det nødvendige vidensgrundlag til, at der kan udarbejdes grænseværdier for PFAS i røg. Det er det arbejde, som jeg nu sætter i gang sammen med partierne bag PFAS-handlingsplanen. PFAS er over det hele og potentielt også i luften, og det bliver vi nødt til at have mere viden om, så vi kan regulere de virksomheder, der udleder PFAS i røg. Det skal ikke være utrygt at bo i nærheden af industri i Danmark," lyder det fra miljøminister, Magnus Heunicke (S).
Beslutningen er truffet af partierne bag PFAS-handlingsplanen, der blev indgået i maj 2024 af regeringen, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet. Beslutningen er truffet på baggrund af en faglig anbefaling fra Miljøstyrelsen.