Nu skydes ny havnaturfond på en halv milliard i gang
Danmarkshistoriens største genopretningsindsats til havs sættes nu i gang med fokusområder i Sejerø Bugt, Samsø Bælt, Sydfynske Øhav og Storebælt.
Frem mod 2030 skal i alt 500 millioner kroner bruges på at genoprette havnaturen i Danmark. Det blev allerede sidste år slået fast, da syv af Folketingets partier indgik en aftale om Havnaturfonden. Nu er aftalekredsen så blevet enige om indsatserne for 2025, hvor 100 millioner kroner skal ud og virke. Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.
De nye marine naturgenopretningsprojekter skal i 2025 hovedsageligt etableres i samarbejde med de lokale kræfter, der allerede arbejder for at forbedre det danske havmiljø som blandt andet landets kommuner og lokale foreninger. Derfor vil Miljøstyrelsen i 2025 åbne en ansøgningspulje på 29 millioner kroner, hvor kommunerne kan ansøge om midler til at genoprette havnatur ud for deres kyster.
Aftalekredsen har besluttet, at der skal være et særligt fokus på projekter i Sejerø Bugt, Samsø Bælt, Sydfynske Øhav og Storebælt, der alle sammen er områder, hvor der har været massivt stenfiskeri, og hvor der derfor er behov for genopretning af havnatur.
19 millioner til stenrev i Lillebælt
Der afsættes også 19 millioner kroner til at genoprette store stenrev ved Lyø og Helnæs i Lillebælt. Stenrev er vigtige leve- og fødesøgningsområder for en lang række arter som eksempelvis havkarusse, ulk, stenbider, torsk og havkat, og der kan vokse søanemoner og tangskove.
”Vi har i alt for lang tid udelukkende udnyttet og presset havets ressourcer. Nu giver vi tilbage til havet. Havnaturfonden kommer til at bidrage til den mest omfattende genopretning af det danske hav, som vi hidtil har set. Med indsatserne sikrer vi blandt andet, at der konkret skabes levesteder til torsken, muslinger og søanemoner. Samtidig overvåger vi indsatserne, så vi kan følge med i, hvordan de virker og bruge det i planlægningen af de fremtidige indsatser," lyder det fra miljøminister Magnus Heunicke (S).
Partierne bag aftalen, der foruden regeringspartierne også tæller Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Konservative, har desuden besluttet at afsætte 4 millioner kroner til at udvide en eller flere af de ålegræsudplantninger, som Tænketanken Hav har foretaget samt 3 millioner kroner til et samarbejde med en videnspartner, der skal danne grundlag for, at udvikling af vindenergi kan ske under de bedst mulige vilkår for havnaturen.