Politiske forhindringer og nøl med licenserne udfordrer muslingefiskeriet
Forsinkede licenser og kontinuerlige forhindringer fra politisk side gør det rigtig svært at drive forretning som muslingeproducent i Danmark.
Det er ingen hemmelighed, at muslingefiskeriet i Danmark længe har været under pres. Det skyldes dog langt fra svind i antallet af muslinger, eller hvad man kunne forestille sig af andre naturlige forklaringer, men tværtimod stikker stramninger fra politisk hånd, der begrænser tilgangen til muslingerne, en kæp i hjulet. Med andre ord gør det Limfjorden til et meget besværligt landskab at operere i for branchen.
"Problemstillingen har stået på en del år, men vi løb for alvor panden mod sømmet op mod sæsonstart sidste år (2023, red.), og siden da er det kun gået én vej,” lyder det fra Jan Christensen, der er direktionschef hos muslingeproducenten Vilsund Blue.
Branchen har i mange år været i tilbagegang grundet de øgede begrænsninger i råvaretilgangen, og Vilsund Blue er nu den eneste producent, der er tilbage i Danmark. Ikke desto mindre ser man flere dystre udsigter forude, hvis ikke der sker ændringer fra politisk side.
"Vi har ikke mulighed for at få råvarer andre steder fra i Danmark. Vi køber vores muslinger af fiskerne, som har betalt for licenser til bestemte vande i Limfjorden. Nu er der begrænsninger i licenserne, så det giver også begrænsninger for os, og så er det rigtig svært at drive forretning," siger Jan Christensen.
På dybt vand
På trods af, at intet var varslet overfor branchen forud for de licenser, der kom til sæsonstart i september 2023, var der pludselig indført et krav om nye vanddybder. Hvor dybderne normalt lød på tre meter, var det nu ændret til, at muslingefiskeriet skal foregå på betydeligt dybere vand. Men dermed forsvandt en stor del af det ideelle fiskeareal.
"Der blev fjernet så meget af fiskevandet og eksistensgrundlaget for fiskerne, at man nu kun kan fiske på 28 procent af Limfjordens areal. Reelt set er det dog kun omkring 2 procent, da der langt fra er muslinger alle steder. Det accepterede vi ikke, for man kan ikke komme natten over på den måde og fjerne så stor en del,” forklarer Jan Christensen fra Vildsund Blue.
Det førte til en kamp med myndighederne frem til februar i år, og i mellemtiden stod fiskeriet helt stille.
Ændringerne i licenserne har begrundelse i Vandplan 3, der skal sikre renere vand i Danmarks vandløb, søer, kystvande og grundvand i overensstemmelse med EU's vandrammedirektiv, men branchen ser intet hold i at ændre vanddybderne.
"Vi har igennem mange år været underlagt restriktive indgreb, senest nu med Vandplan 3. Det passer simpelthen ikke, at vi høvler fjorden igennem, og argumenterne holder ganske enkelt ikke vand. Der er noget galt i toppen, og det er nogle af de ting, der ligger mellem styrelserne og ministerierne. Fiskeriministeren kan grundlæggende følge argumentationen, men er tydeligvis underlagt input fra Miljøstyrelsen. Så man gør ting med hovedet under armen, fordi der er en masse følelser i miljødebatten. Det er dybt problematisk, at vi er i en situation, hvor vi hører embedsmænd tale om yderligere restriktioner," lyder det fra formand for Foreningen Muslingeerhvervet, Henrik Nielsen.
Nye krav i licenserne
Licenserne for den igangværende sæson - der blev udstedt seks uger efter sæsonstart - har ingen yderligere ændringer i forhold til vanddybderne. Alligevel var de dog heller ikke denne gang uden ubehagelige overraskelser. Som noget helt nyt – og uventet – indeholder de nemlig nye krav om logføring. Kort sagt skal fiskerne nu logge deres nettovægt frem for bruttovægt, og det er en ændring, der vækker stor forargelse hos Vilsund Blue.
"Det er helt utilstedeligt og direkte chikane. Det giver ikke mening bare at indføre det og slet ikke fortælle om det inden. Man kunne lige så godt have talt med branchen om det først og forberedt os på det," siger Jan Christensen, der er helt uforstående overfor formålet med den nye logføring.
Samtidig frygter han for, hvad der står i licenserne næste gang, ligesom han understreger, at flere stramninger kan betyde den yderste konsekvens for Vilsund Blue og hele muslingeindustrien.
“Er licenserne anderledes igen næste gang, så har vi ikke en plan B. For hvilken plan laver man på forhånd for en halvering af råvaretilgangen i to sæsoner? Det er jo ikke et scenarie, man kan eller bør arbejde ud fra. Jeg er desværre ret overbevist om, at der kommer forsøg på flere stramninger og et politisk forsøg på at få muslingefiskeriet stoppet helt,” siger Jan Christensen.