Danske farvande er fortsat hårdt ramt af iltsvind

Iltsvind er i løbet af de seneste ca. hundrede år forøget i hyppighed, udbredelse, varighed og intensitet.

De danske farvande er under sjældent hårdt pres for årstiden med iltsvind på et areal svarende til Lolland-Falster og Bornholm tilsammen.

De indre danske farvande var i oktober ramt af iltsvind i et usædvanligt stort omfang. Faktisk var arealet med iltsvind mellem fem og syv gange større end i oktober måned de sidste tre år. Det oplyser Aarhus Universitet Technical Sciences i en pressemeddelelse på baggrund af et notat fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi.

DCE rapporterer om iltsvindets udbredelse og styrke på baggrund af målinger fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø og data fra myndighederne i Tyskland og Sverige, og notatet er årets tredje, der beskriver udviklingen af iltsvind i de indre danske farvande.

Værst så det ud med kraftigt iltsvind i Mariager Fjord, det sydlige Lillebælt og tilstødende sydøstjyske fjorde samt i Ærøbassinet i Det Sydfynske Øhav. Desuden var der moderat iltsvind i Bælthavet nord for Fyn og i Aarhus Bugt og i flere af de omgivende farvande.

I store dele af det centrale og sydlige Kattegat samt Storebælt og Øresund var iltindholdet lavt i oktober, men dog over grænsen for iltsvind, fremgår det af notatet.

Forventer reduceret iltsvind

Forskerne bag notatet forventer, at iltsvindet vil blive reduceret markant i løbet af den kommende måned som følge af blæst og faldende temperatur, men hvis vindforholdene er rolige i de første par uger af november, og temperaturen forbliver høj for årstiden, kan iltforholdene dog forværres kortvarigt i nogle områder.

Siden august har forholdene været meget kritiske for især bundlevende dyr, fisk og planter i et stort område. En så lang periode med meget dårlige iltforhold på store arealer har omfattende økologiske konsekvenser, skriver forskerne.

Powered by Labrador CMS